Hlavní obsah

Boston vstoupil do finále NBA jasnou výhrou nad Dallasem

Basketbalisté Bostonu na úvod finálové série NBA přehráli doma Dallas jednoznačně 107:89 a potvrdili tak roli favorita. Zápas rozhodli už v první čtvrtině, kterou vyhráli o 17 bodů. Postupně vedli až o 29 bodů. Celtics si pomohli i 16 trojkami a přiblížili se osmnáctému titulu, díky němuž by se stali nejúspěšnějším týmem v historii soutěže. Série, hraná na čtyři vítězství, bude pokračovat v neděli opět v Bostonu.

Foto: Charles Krupa, ČTK/AP

Basketbalisté Bostonu během úvodního finále NBA.

Článek

První finále bylo vyrovnané jen šest minut. Za stavu 15:14 pro Dallas předvedl Boston šňůru 14:3 a získal dvouciferné vedení, které už nepustil. Výrazně k tomu přispěl Kristaps Porzingis, který se vrátil do sestavy po pětitýdenním zranění lýtka a už v první půli stihl 18 ze svých 20 bodů. Stal se tak teprve devátým hráčem od roku 1977, který při debutu ve finále NBA dal alespoň 18 bodů za poločas.

„Má velkou zásluhu na tom, že se zápas dnes vyvíjel takto. Je jedno, jak je Kristaps dlouho mimo, hned je schopen předvádět takové výkony,“ řekl trenér Celtics Joe Mazzulla.

Celkově však Boston předvedl dobrý týmový výkon. Nejlepším střelcem byl s 22 body Jaylen Brown. Jayson Tatum přidal 16 bodů a Derrick White 15. Dallasu nepomohlo ani 30 bodů Luky Dončiče. Boston si ale dával pozor, aby slovinská hvězda nemohla zároveň tvořit pro ostatní a dovolil Dončičovi jedinou asistenci, přestože je s téměř 10 asistencemi na zápas druhým nejlepším nahrávačem sezony.

„Musíme více pohybovat míčem. Často jsme ho předržovali a nerozpohybovali jsme obranu soupeře,“ hodnotil trenér Dallasu Jason Kidd, jehož svěřenci měli za tři čtvrtiny jen pět asistencí, což je nejméně za poslední tři sezony. Druhý z klíčových hráčů Dallasu Kyrie Irving dal 12 bodů a celý zápas se potýkal s bučením fanoušků svého bývalého týmu.

Boston 16 trojkami potvrdil, že když trefí v zápase alespoň 14 trojek, tak neprohrává. V takových duelech má v letošním play off bilanci 9:0. „Před dvěma lety jsme první finále taky jasně vyhráli a pak jsme sérii ztratili. Je to jen první vítězství, stále je před námi hodně práce,“ varoval Tatum.

Pro Boston je to druhé finále za poslední roky a celkově už třiadvacáté. Pouze Los Angeles Lakers byli ve finále častěji. Boston však pouze pět finálových sérií prohrál a má spolu s Lakers shodně 17 titulů. Pokud Celtics dotáhnou tuto sezonu k titulu, budou nejúspěšnější týmem historie NBA. Předtím naposledy uspěli v roce 2008, od té doby se na ně Lakers třemi tituly dotáhli.

Finále play off NBA - 1. zápas:
Boston - Dallas 107:89 (37:20, 63:42, 86:66)
Nejvíce bodů: Brown 22, Porzingis 20, Tatum 16 - Dončič 30, Washington 14, Hardy 13.
Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.