Hlavní obsah

Bez jediné prohry! České basketbalistky vybojovaly přímý postup do kvalifikace MS

Aktualizováno

Cíl splněn. České basketbalistky zvládly drama s Jižní Koreou a zajistily si místenku v hlavní fázi kvalifikace o mistrovství světa 2026. Češky dominovaly zejména v závěru utkání, zvítězily 73:67 a ovládly předkvalifikační turnaj v Mexiku. Z druhého turnaje, který se hrál ve Rwandě, postoupilo Maďarsko.

Foto: FIBA

České basketbalistky postoupily do hlavní fáze kvalifikace o MS 2026

Článek

Úvodní minuty nabídly z české strany lehkou nervozitu, Korejky rychle proměnily střelu za tři body, zatímco Češky se ke střelbě dostávaly stěží a byly nepřesné. Soupeřky hodně napadaly a bylo vidět, že mají české hráčky dobře načtené.

Svěřenkyně Romany Ptáčkové vystřelily šest trojek, žádná ale nepropadla košem. Korejky zase měly nulovou úspěšnost za dva body, trefily jen dvě trojky a jeden trestný hod. Na závěr čtvrtiny se Češky rozehrály a začaly improvizovat v útoku, pomohl tomu také příchod Emmy Čechové a Gabriely Andělové, které vnesly do hry bojovnost.

Foto: Václav Mudra/CZ.BASKETBALL

Emma Čechová přinesla do hry čerstvý vítr

Do druhé desetiminutovky Češky vlítly, proměnily první trojku zásluhou Natálie Stoupalové a vypracovaly si až osmibodový náskok. Korejky ale rychle přidaly další dva tříbodové pokusy, které jsou jejich největší zbraní, a dostaly se na dostřel.

Za stavu 15:13 pro národní tým využila výškové převahy pivotka Reisingerová, a i její zásluhou znovu Češky odskočily. Do konce poločasu už své soupeřky nepustily blíže než na rozdíl pěti bodů a zdálo se, že utkání dostávají pod kontrolu.

Začátek druhého poločasu ale patřil Korejkám, které se sedmibodovou šňůrou dostaly do vedení. Soupeřky se dostaly zpátky do hry díky vysoké úspěšnosti střelby – hlavně proměnily čtyři trojky z pěti pokusů, naopak českým basketbalistkám střelba odešla.

Od stavu 33:33 nedaly svěřenkyně Romany Ptáčkové skoro tři minuty ani bod, rozstřílela se naopak 193 centimetrů vysoká Pak Či-su, kterou Češky nedokázaly nijak zastavit, a trhla se svým týmem do náskoku sedmi bodů.

Čerstvý vítr do české hry přinesl příchod pivotek Julie Reisingerové a Natálie Stoupalové, naopak Korejky vystřídaly svou nejlepší hráčku Pak Či-su, čehož dokázaly Češky skvěle využít a dvě nejmenší hráčky na hřišti – Andělová a Zeithammerová - přidaly dvě trojky.

Foto: FIBA

Dvě nejmenší české hráčky - Gabriela Andělová a Kateřina Zeithammerová - se radují z postupu.

Do čtvrté části české hráčky vstupovaly s hratelnou ztrátou čtyř bodů. V úvodních minutách Korejky opět odskočily až na šest bodů, poté, co byl Julii Reisingerové odpískán útočný faul. Češky znervózněly, dělaly chyby a jejich zmar nejlépe ukázala střela Tereza Vyoralové, která ani netrefila zařízení.

Trenérka Romana Ptáčková poslala do hry Veroniku Šípovou, Češky předvedly dva důležité útočné doskoky a Tereza Vyoralová se tentokrát z dálky nemýlila. Na rozdíl jediného bodu pak národní tým přiblížila trojka Kateřiny Zeithammerové.

Foto: Václav Mudra/CZ.BASKETBALL

Julie Reisingerová se stala MVP předkvalifikačního turnaje v Mexiku.

Korejky si vzaly oddechový čas, který je nakopnul, a dlouho se skóre přelévalo o jediný bod. Za stavu 59:60 z pohledu českého týmu se klíčovou hráčkou stala Gabriela Andělová, která v rychlém sledu proměnila trojku i nájezd a podpořena tříbodovou střelou Natálie Stoupalové otočila vývoj dvě minuty před koncem utkání na stranu národního týmu.

Sedmibodový náskok už si české hráčky nenechaly vzít, nepomohlo ani deset bodů Pak Či-su z celkových šestnácti korejských ve čtvrté čtvrtině. Soupeřky začaly kupit chyby a parta okolo kapitánky Terezy Vyoralové už postup kontrolovala.

Předkvalifikace MS - finále:
Česko – Jižní Korea 73:67 (10:7, 31:26, 47:51)
Nevíce bodů: Andělová 15, Stoupalová 15, Reisingerová 9 - Pak Či-su 22, Pak Či-hjun 14, Kang Lee-Seul 9
Čtvrtiny: 10:7, 21:19, 16:25, 26:16
Maďarsko – Senegal 63:47

Systém předkvalifikace o MS

Předkvalifikační turnaje jsou novým soutěžním formátem FIBA. Na turnaji hrají týmy, které jsou dostatečně vysoko ve světovém rankingu, a zároveň se nedostaly na letošní olympijské hry do Paříže. Česko je ve světě na 23. místě, v evropském žebříčku mu patří 13. pozice.

Ze dvou předkvalifikačních turnajů hraných v Mexiku (s českou účastí) a ve Rwandě postoupí do hlavní fáze kvalifikace jen vítěz. Pokud se Češkám nepovede uspět v předkvalifikaci, mají šanci na postup ještě z mistrovství Evropy 2025, když skončí do 8. místa. Pouze vítěz kontinentálního šampionátu automaticky postupuje na MS.

Nová je i samotná kvalifikace. Půjde o čtyři globální turnaje pro 24 týmů, které se odehrají začátkem roku 2026. Na světovém šampionátu v Berlíně se za dva roky představí 16 týmů.