Hlavní obsah

Basketbalisty USK Praha povede americký kouč Gale

Aktualizováno

Basketbalisté USK Praha budou mít po jedné sezoně opět nového kouče a znovu jím bude cizinec. Francouze Franka Kuhna nahradí na lavičce devátého týmu uplynulého ligového ročníku Američan David Gale. Pražský klub to dnes uvedl na svém webu.

Foto: Petr Horník, Sport.cz

Ilustrační foto

Článek

Gale má za sebou i působení v různých rolích v týmech NBA Los Angeles Clippers, Toronto Raptors a Philadelphia 76ers. V Evropě pracoval pro německý Ludwigsburg a litevský Nevežis. Jeho dosud poslední angažmá bylo v týmu Vanderbilt University, kde byl šéfem skautingu.

„Po nevýrazném období potřebujeme nastartovat novou dynamiku. Proto volíme osvědčený model příchodu nové energie a zahraniční erudice a zkušeností jak z amerického, tak evropského basketbalu,“ řekl generální manažer Petr Jachan. „S Davidem jsme byli v kontaktu několik let. Sedmnáct let se věnuje rozvoji hráčů na všech úrovních jak v Americe, tak Evropě. Má zkušenosti z velkých organizací, jako je NBA, NCAA, D-League, tak i z individuální přípravy jednotlivých hráčů především pro NBA,“ uvedl.

V předchozích sezonách se na lavičce USK vystřídali Kuhn, Američan Josh King, Ital Francesco Tabellini či Chorvat Dino Repeša.

Nichols už nebude oblékat dres Slunety

Ústí nad Labem opouští nejlepší střelec uplynulého ligového ročníku Ty Nichols, který letos pomohl týmu k historickému stříbru v NBL. Sluneta oznámila odchod sedmadvacetiletého amerického rozehrávače na instagramu.

„Ty zanechal v našem klubu nezapomenutelnou stopu. Rozhodl se pro posun v kariéře a využil lukrativní nabídky klubu, který bude v příští sezoně hrát evropské poháry,“ uvedl ústecký celek.

Nichols odehrál za Ústí v minulé sezoně 51 ligových zápasů a s průměrem 20,9 bodu byl nejlepší v soutěži. Předtím nastupoval dva roky za severočeského rivala Děčín.

Z Ústí odešel po úspěšné sezoně také další Američan Lamb Autrey. Na post rozehrávače přišel do týmu, který povede nový kouč Tomáš Reimer, bývalý reprezentant Tomáš Vyoral z Pardubic.

Nymburk má další americkou posilu

Další posilou basketbalových mistrů z Nymburka je americký křídelní hráč Tylan Birts, který přišel ze srbského klubu Borac Čačak. V týmu by měl nahradit krajana Mylese Stephense. Nymburk to uvedl na svém webu.

„Tylan hraje s velkou energií a je to všestranný hráč, který má vliv na obou stranách hřiště. Měl by perfektně zapadnout do našeho stylu hry. Věříme, že se bude ještě zlepšovat společně s námi,“ řekl trenér Francesco Tabellini.

Birts, který hrál také v Gruzii a Rakousku, je čtvrtým novým americkým hráčem v kádru Nymburka. Devatenáctinásobní čeští šampioni už angažovali rozehrávače Tookieho Browna a pivoty Christiana Bishopa a J. T. Shumatea.

Související témata: