Hlavní obsah

Basketbalisty Kolína nahradí v NBL Jindřichův Hradec

Basketbalisty Kolína, kteří neobdrželi licenci pro nový ligový ročník, nahradí Jindřichův Hradec. Jihočeský klub se vrací do nejvyšší soutěže po dvou sezonách. Zástupci NBL o tom informovali na svém webu, soutěž tak v září začne jako obvykle s dvanácti účastníky.

Foto: bckolin.cz

Ilustrační foto

Článek

„Poté co tým z Kolína nedostal licenci pro nadcházející ročník, jsme rádi, že se nám podařilo domluvit se s Jindřichovým Hradcem, který se rozhodl i v takto krátkém čase na přípravu nabídku přijmout a nejvyšší soutěž hrát. Věříme, že nový klub dodá soutěži další impulz a přinese lize i (staro)nové fanoušky z jižních Čech,“ řekl předseda představenstva Asociace ligových klubů (ALK) Tomáš Kotrč.

Jindřichův Hradec naposledy hrál mezi elitou v sezoně 2021/2022. Na jejím konci prohrál v baráži s pražskou Slavií a spadl. V nejvyšší soutěži odehrál šest sezon, jeho největším úspěchem byla účast v play off v roce 2015.

„Pro náš klub je to velká čest a zároveň obrovská výzva v takto krátkém čase připravit tým i celý klub pro nejvyšší soutěž. Je před námi spousta práce, ale všichni věříme, že nezklameme vloženou důvěru a přechod do nejvyšší soutěže zvládneme,“ uvedl generální manažer Lions Jan Tomanec.

Cílem pro tuto sezonu bude ligu udržet. „V současné době pilně pracujeme na vhodném hráčském doplnění a stabilizaci rozpočtu,“ dodal. Klub bude spoléhat na domácí kulisu, kapacita městské sportovní haly je 1200 diváků.

Kolín, jenž v minulé sezoně obsadil 10. místo, přišel o licenci poté, co nesplnil do 31. července stanovené podmínky ALK. „Byl mu daný nějaký termín, aby vyřešil, co vyřešit musel. Kolín zažádal o prodloužení do konce měsíce, bylo mu vyhověno, přesto k vyřešení situace nedošlo,“ řekl ČTK sportovní ředitel ligy Šimon Sedlařík. Konkrétní pochybení nesdělil.