Hlavní obsah

Basketbalistky se učí žít i hrát v řídkém mexickém vzduchu

Jako kdyby vyšplhaly na Sněžku, pak vylezly ještě dalších šest set metrů a teprve tam hrály basketbal. České reprezentantky se v předkvalifikačním turnaji o světový šampionát 2026 učí hrát v Mexico City poprvé v životě v tamní nadmořské výšce 2240 metrů.

České basketbalistky se v Mexico City chystají na předkvalifikaci světového šampionátu 2026Video: Český basketbal

Článek

„Ze začátku prvního tréninku jsme se všechny rozdýchávaly,“ přiznala kapitánka Tereza Vyoralová. „Ovšem ke konci jsem se už cítila dobře, čekala jsem to daleko horší. Každý to vnímá individuálně, ale den po dni na tom budeme líp a líp,“ věřila.

Ve vyšších nadmořských výškách je nižší atmosférický tlak, tím pádem vzduch méně nasycený kyslíkem. „Pro holky je velmi obtížné se tady adaptovat, ale nastavili jsme tréninkový plán, abychom s tím měli co nejmenší problém. Snad všechno bude dobré,“ zaklepal to na dřevo manažer národního týmu Simon Bytel.

Lvice kvůli tomu absolvovaly v rámci přípravy i týdenní kemp ve slovinských horách. Naposledy mimo evropský kontinent vycestovaly v roce 2016 do Číny.

Foto: Václav Mudra/CZ BASKETBALL

České basketbalistky během tréninku v Mexico City

Výběr trenérky Romany Ptáčkové se v pondělí večer ve 22:30 českého času utká s africkým Mali, ve středu vyzve Jižní Koreu a skupinu zakončí ve čtvrtek s Venezuelou. Do play off postoupí dva nejlepší celky a křížem se střetnou s nejúspěšnějším tandemem z druhé základní skupiny, v níž je domácí Mexiko, Černá Hora, Nový Zéland a Mosambik. Místenku do kvalifikace o mistrovství světa získá pouze vítěz turnaje.

Michal Tučný zpívá, že všichni jsou už v Mexiku, ale české basketbalistky tam byly dříve než většina ostatních. Stejně jako Nový Zéland dorazily do středoamerické země ve výrazném předstihu, aby se vypořádaly nejen s vyšší nadmořskou výškou, ale i s osmihodinovým časovým posunem. „Bylo vidět, že únava je trošku větší, než jsme možná očekávali,“ zvěstoval po tréninku asistent trenérky Petr Treml.

Vyoralová ale věří, že právě dřívější přílet půjde českému týmu k duhu: „Stále se v noci budíme, takže soupeřky, které sem dorazily později, to ve zdejších specifických podmínkách nebudou mít lehké. Doufám, že větší prostor pro aklimatizaci bude naše velké plus.“

Reprezentantky se už rozjely i mimo hlavní město Mexika, do dvě hodiny vzdáleného Puebla je pozvalo k přípravnému zápasu domácí družstvo. Poslední prověrku před startem předkvalifikace ovládly Češky 57:45. „Všimli jsme si na ulicích, že lidé se otáčejí, troubí v autech. Tým českých holek pro ně byl docela exotickou záležitostí,“ pousmál se Bytel.

České basketbalistky už třikrát trénovaly v zápasové aréně Gimnasio Olimpico Juan de la Barrera, útulné hale pro pět tisíc diváků, kde se odehrál volejbalový turnaj při olympijských hrách v Mexiku v roce 1968. „Hala je mnohem lepší, než co jsme si prožily v Pueblu, kde jsme si vlastnoručně pomáhaly vytírat zaprášenou palubovku v hale,“ usmívá se pivotka Julia Reisingerová.

Foto: Václav Mudra/CZ BASKETBALL

České basketbalistky během tréninku v Mexico City

O naději na světový šampionát zabojuje dvanáctka nominovaných hráček, oproti papírově nejsilnější sestavě chybí zraněné křídelnice Dominika Paurová s Veronikou Voráčkovou, z osobních důvodů se omluvila Petra Holešínská. „U ní jsme to ale věděli dopředu,“ uvedl k nominaci Treml.