Hlavní obsah

Andělovou překvapily v Mexiku špína i vojáky zpívaná hymna

K vítězné generálce na předkvalifikaci MS přispěla Gabriela Andělová v dresu českých basketbalistek devíti body. Vedle radosti z výhry nad domácími Mexičankami (57:45) měla z utkání v Pueblu i spoustu unikátních zážitků.

Foto: Václav Mudra, CZ BASKETBALL

Gabriela Andělová pomohla k výhře nad Mexikem devíti body.

Článek

„Zírala jsem už na speciální vztyčení mexické vlajky za vojenského dozoru, který bez hudby odzpíval hymnu. To jsem nikdy neviděla a už asi neuvidím,“ usmívala se Andělová, jež absolvovala i dlouhé focení s více než tisícovkou mexických fanoušků, kteří po utkání obsadili hrací plochu.

„Fascinovala mě i neuvěřitelně špinavá palubovka, s uklízením podlahy si tu nikdo asi hlavu neláme,“ tvrdila Andělová. „Bylo to všechno dost zvláštní. Asi typické Mexiko, i když jsem tu předtím nebyla, tak takhle nějak jsem si to představovala,“ ušklíbla se

Na těle měla i dost modřin. „Tvrdost soupeřek určitě byla za hranou. Pískali to jejich rozhodčí, takže se to i dost pouštělo. Mexičanky hrály dost živelně, ale našly jsme na tu jejich agresivitu zbraň v podobě střelby z perimetru i rychlosti pohybu, kterou jsme rozhýbaly obranu. Ale šlo o dobrou zkušenost, protože všechny ještě bojujeme s aklimatizací,“ připouštěla Andělová složité vyrovnávání se s osmihodinovým časovým posunem i s nadmořskou výškou přes 2200 metrů.

Předkvalifikace MS startuje pro národní tým už v pondělí v Mexico City duelem s africkým Mali (22:30 h, vysílá ČT), dalším soupeřem reprezentantek ve skupině budou Korea a Venezuela. První dva celky tabulky se dostanou do vyřazovací části, kde se k nim přidají Černá Hora, Nový Zéland, Mexiko nebo Mosambik a ve hře bude jediné postupové místo do vlastní kvalifikace o světový šampionát.

Související témata: