Hlavní obsah

Andělová vytáhla na Korejky jejich vlastní zbraň

Proti Mali nedala ani bod, druhé vystoupení českého týmu v předkvalifikaci MS ale zastihlo Gabrielu Andělovou v úplně jiné herní pohodě. Proti korejským basketbalistkám hned v úvodním dějství proměnila tři trojky a houževnaté asijské soupeřky vyřídila tak trochu jejich vlastní zbraní.

Foto: Profimedia.cz

Gabriela Andělová v zápase proti Jižní Koreji

Článek

„Říkala jsem si, že se budu snažit o zakončení, když budu volná. Možná jsem si víc věřila než minulý zápas. Poslechla jsem i trenérku, která mi zdůrazňuje, že mám ruku kanonýrky a jen si neberu tolik střel, kolik bych měla,“ usmívala se Andělová, kterou těšilo, že proti třetímu nejlepšímu celku asijského kontinentu předvedly české hráčky koncentrovaný výkon.

Česká výhra 76:63 byla docela přesvědčivá. „Měly jsme pokyny, že Korejky budou hodně běhat, napichovat obranu a vyhazovat, střílet za tři body. Nakonec to ale bylo spíš o jejich pivotce Pak Či-so, která to všechno tlačila pod koš a hrála hodně sama na sebe,“ zmínila Andělová autorku dvaceti bodů na straně poražených.

Systém předkvalifikace o MS

Předkvalifikační turnaje jsou novým soutěžním formátem FIBA. Na turnaji hrají týmy, které jsou dostatečně vysoko ve světovém rankingu, a zároveň se nedostaly na letošní olympijské hry do Paříže. Česko je ve světě na 23. místě, v evropském žebříčku mu patří 13. pozice.

Ze dvou předkvalifikačních turnajů hraných v Mexiku (s českou účastí) a ve Rwandě postoupí do hlavní fáze kvalifikace jen vítěz. Pokud se Češkám nepovede uspět v předkvalifikaci, mají šanci na postup ještě z mistrovství Evropy 2025, když skončí do 8. místa. Pouze vítěz kontinentálního šampionátu automaticky postupuje na MS.

Nová je i samotná kvalifikace. Půjde o čtyři globální turnaje pro 24 týmů, které se odehrají začátkem roku 2026. Na světovém šampionátu v Berlíně se za dva roky představí 16 týmů.

Česko hrálo organizovaněji, působilo víc jako tým. „Byl to od nás daleko lepší basket než proti Mali, hlavně jsme dokázaly omezit ztráty míče. Hodně jsme i na hřišti mluvily a pomáhaly si v obraně i útoku. Určitě nám pomohlo, že to Korejkám z trojkové vzdálenosti až tolik nepadalo. Musely jsme být ale koncentrované po celý zápas a nesměly nic vypustit, protože soupeřky nedaly za žádného stavu hlavu dolů,“ uvažovala Andělová.

Související témata: