Hlavní obsah

Češi budou trnout! Jejich parádní disciplína skončila zklamáním

Aktualizováno

Vloni na dráze radostně křepčili po vítězných Evropských hrách i bronzovém světovém šampionátu. V Římě opouštěli členové české smíšené štafety plochu Olympijského stadionu zklamaní, šesté místo bylo za jejich očekáváním.

Foto: Ivana Roháčková

Lada Vondrová předává ve smíšené štafetě Vítu Müllerovi

Článek

Řím (od našeho zpravodaje) – Byl to divoký závod se zmatky na předávkách i ostrými souboji. Ale na medailový útok tentokrát Češi v sestavě Matěj Krsek, Lada Vondrová, Vít Müller a Barbora Malíková neměli, v čase 3:14,24 je od stupňů vítězů dělily skoro čtyři sekundy.

Ani národní rekord z budapešťského šampionátu 3:11,98 by v Římě na medaili nestačil, navíc v žebříčku pro olympiádu se před Čechy dostali Italové. Na čas se do Paříže nominují ještě dvě země, Češi tak budou do konce června trnout, aby se před ně neposunul ještě někdo.

„Celkový čas byl špatný,“ zhodnotila s upřímností sobě vlastní Vondrová, která stejně jako Krsek byla u obou loňských úspěchů. Stejně jako v Chořově na Evropských hrách běžel překážkář Vít Müller, nováčkem v týmu byla v USA studující Barbora Malíková.

„Jsem trošičku zklamaný, čas není takový, jaký jsem myslel,“ přiznával Krsek, jenž štafetu tradičně rozbíhá. Předával na šestém místě Vondrové, která se přes přetrvávající následky respirační nemoci snažila posunout vpřed. Jenže přišla komplikace na předávce.

„Musela jsem skoro zastavit, abych mohla předat Víťovi a nepředávala křížem,“ líčila. Rozhodčí běžce řadí dle pořadí 200 metrů před předávkou.

„A tam byla Britka před Ladou, kdyby nás otočili, mohla Lada v klidu běžet a já se nemusel tlačit na Brita,“ popisoval Müller, jenž se snažil udržet Belgičana Alexandra Dooma. „Ale přece jen je to halový mistr světa, už mi nezbývalo moc sil,“ uznal.

Přesto předával pátý, ale Malíková se v závěru po souboji s Britkou Emily Newhamovou zase o příčku propadla. „První třístovku jsem běžela dobře, ale na to se nehraje. Pak mi dala Britka loktem, já na to nebyla připravená a zpomalilo mě to. Do budoucna musím mít taky lokty a snad to bude lepší,“ doufala Malíková.

Krsek se postaví hned v sobotu na start rozběhu individuální čtvrtky, Vondrová je nasazena rovnou do semifinále. Müller v nedělí zabojuje o semifinále na překážkách, Malíková se může chystat na ženskou štafetu, která v závěru šampionátu zabojuje o finále i postup na olympiádu.