Hlavní obsah

Zlatá česká dvojčata! Triumfovala během deseti minut, žasli i experti

Aby dva čeští atleti slavili zlaté medaile během deseti minut, to je samo o sobě rarita. Na evropském dorosteneckém šampionátu se to navíc povedlo dvojčatům. Sedmnáctiletí Nina a Michal Radovi triumfovali v Banské Bystrici na čtvrtce překážek, zvlášť u mužského šampiona ve stylu, kterým ohromil fanoušky i experty.

Foto: ČAS - Soňa Maléterová

Zlatá česká dvojčata Nina a Michal Radovi.

Článek

Oba svěřenci Jiřího Coufa patřili mezi adepty na zlato a finálové závody zvládli parádně. Radová se dlouhým krokem v závěru vzdalovala soupeřkám, až se její čas zastavil na 58,00 s. „Úžasné, jsem strašně nadšená. Běh se mi povedl podle představ,“ hlásila na svazovém webu.

Osobní rekord si posunula o dvě setiny a předvedla nejrychlejší čas historie šampionátů. V Česku běžela v dorostu rychleji jen pozdější dvojnásobná mistryně světa Zuzana Hejnová.

Když Radová slavila s českou vlajkou, šel na start její bratr a krátce se objali. „Pogratuloval jsem jí, Nina mi řekla, že mi drží palce,“ hlásil . A za chvíli předvedl neskutečnou dominanci.

Rada je obrovský talent, který drží český dorostenecký rekord i v halovém sedmiboji. Když běžel letos na Odložilově memoriálu na mužských překážkách, předvedl na nich fantastický čas 49,89 s.

V Banské Bystrici se vrátil na dorostenecké, zhruba o osm centimetrů nižší, a soupeřům se vzdaloval od prvních kroků. V cíli byl první v čase 49,42 s, o 1,7 sekundy před nejbližším soupeřem, kterým byl další Čech Marek Váňa.

Radův čas je výjimečný i historicky, však dosud byl nejrychlejším evropským výkonem historie čas Španěla Porrase 50,38 s z roku 2016, z něhož talentovaný Čech ukrojil skoro sekundu!

„Jako Karsten Warholm,“ rozplývali se komentátoři Evropské atletiky v připomínce současného norského světového rekordmana. Pak se Radovi spolu s Váňou mohli rozjařeně fotit s českými vlajkami.

Zlato si z Banské Bystrice veze i půlkařka Adéla Holubová a mílař Filip Toul, stříbro stýplaři Ema Berková a Adam Červinka.

Související témata: