Hlavní obsah

Životní závod, trojitá radost a slzy dojetí! Česká atletka si v Římě získala nové fanoušky

Té radosti bylo tolik najednou, až z toho Nikoletě Jíchové na atletickém mistrovství Evropy vyhrkly slzy do očí. Však jedním během stihla poprvé v životě postoupit do finále velké akce a výrazně si posunout osobní rekord na 54,59 s, který byl zároveň splněným limitem na 400 metrů překážek pro olympiádu v Paříži. Nebylo v tu chvíli na Olympijském stadionu v Římě a v jeho okolí moc šťastnějších lidí…

Foto: Manon Cruz, Reuters

Nikoleta Jíchová se v cíli vzpamatovává po svém životním závodě.

Článek

Řím (od našeho zpravodaje) ‑ „Nemohlo to dopadnout lépe, senzace,“ nadšeně vykládala bloňdatá překážkářka. Přitom ještě na začátku cílové rovinky semifinálového běhu by na její postup byly poměrně vysoké kurzy.

Jenže svěřenkyně Jindřicha Šimánka jako by zapnula turbo a z páté pozice za sebe dostávala jednu soupeřku za druhou. Byla v takové ráži, že se blížila i vítězné Nizozemce Femke Bolové, mistryni světa a jedné z největších hvězd šampionátu.

„Na začátku cílové rovinky jsem zjistila, že na tom nejsem úplně dobře a musím něco udělat. Trochu mě to znepokojilo, ale já si hrozně přála postoupit, věděla jsem, že to je má šance a tady se dá udělat úspěch. Tak jsem to musela zvládnout,“ popisovala své odhodlání.

Za cílem si nevěřícně skryla hlavu do dlaní. „Viděla jsem, že jsem proběhla druhá a spadl mi obrovský kámen ze srdce. Pak jsem zahlédla čas a už to bylo emocionálně hotový,“ smála se s odstupem pár minut.

Radost udělala českým fanouškům, svým blízkým, ale také dvěma italským příznivkyním, které si získala netradiční cestou, když se potřebovala dostat z města na hotel. „Ten je na konci Říma, nikomu se tam jezdit nechce, na taxíky je obrovský přetlak lidí,“ vyprávěla.

A tak řešila, jak se z centra města dostat na hotel. „O den dříve jsem jela na koloběžce, teď se mi na ní jet osm kilometrů nechtělo, tak jsem prostě stopla auto, v němž jela starší paní s dcerou. Hodily mě zadarmo na hotel, hezky jsme si povídaly. Já jim říkala, že jsem atletka, a ony si koupily lístky a jsou tady,“ popisovala nezvyklou příhodu.

Po závodech se jim plánuje odměnit. „Až budu mít chvilku času, pozvu je na kafe. Italové mají skvělou energii a mě nabíjí společnost takhle pozitivních lidí, dodává mi energii,“ cení si.

Ve finále se energie bude hodit, za favorizovanou Bolovou může být závod hodně otevřený. „Nejdu se tam jen tak proběhnout,“ zdůrazňuje Jíchová.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.