Hlavní obsah

Za brambory sladká odměna. Nejsem ještě stará bába, věří čtvrtá žena Evropy ve velké věci

Prodloužila bramborovou šňůru české výpravy na atletickém mistrovství Evropy v Římě. „Hodnotím to pozitivně, ale myslím, že zítra nebo pozítří to budu brát ještě líp,“ říkala čtvrtá překážkářka kontinentu Nikoleta Jíchová.

Foto: Roháčková Iva, ČTK

Nikoleta Jíchová doběhla na mistrovství Evropy v Římě čtvrtá.

Článek

Řím (od našeho zpravodaje) ‑ Tušila, že za evropskou fenoménkou této disciplíny Femke Bolovou je boj o další medaile otevřený.

Před závodem si do sešitu, v němž si eviduje své postřehy a dojmy, zapsala, že čeká tuhý boj. „A že se musím hecnout, protože na mě kouká spousta lidí a známých. A musím to dát za ně, za trenéra i můj tým,“ napsala.

Do zatáčky rozbouřené výškařskou soutěží vběhla na představování finalistek a z reproduktoru se ozvalo: „Nikoleta Jíčová, Czechia.“ Poprvé zažívala takový nástup. „Já ani nevěděla, co mám dělat, jak to pro mě bylo nové,“ přiznávala.

Finálový běh rozběhla na pohled vlažněji, ale do cílové rovinky vbíhala na podobné pozici jako v semifinále, kdy nastartovala svoji parádní stíhačku. I teď za sebe jen na posledních dvou překážkách dostala dvě rivalky.

Na stupně vítězů by ale potřebovala výrazně posunout svůj osobní rekord z římského semifinále 54,59 s. Česká reprezentantka navázala čtvrtou příčkou na čtvrtkařku Glorii Lurdes Manuel a tyčkařku Amálii Švábíkovou.

„Za cílem jsem viděla, že jsem na dosah, ale nedosáhla jsem. Pak jsem zahlédla čas a byla spokojená. Mísilo se to ve mně,“ popisovala po výkonu 54,91 s.

Foto: Aleksandra Szmigiel, Reuters

Nikoleta Jíchová po finále v Římě.

„Chtěla jsem, aby to dopadlo ještě líp. Makám a dávám do toho všechno, abych medaili někdy vybojovala, a dneska jsem k tomu byla blízko,“ trochu zalitovala.

Svěřenkyně Jindřicha Šimánka má ale za sebou parádní šampionát. Však před cestou do Říma zvládla jeden ovál s překážkami pod 55 sekund jednou v kariéře. Na evropském šampionátu se jí to povedlo ve všech třech bězích. Za sebou nechala překážkářky, které mají na kontě výrazně lepší časy. A v neposlední řadě si z Itálie veze olympijskou jistotu.

Její kariéra tak dál postupnými krůčky stoupá. „Musím být pokorná, předloni v Mnichově jsem nebyla ani ve finále, natož abych byla čtvrtá. Jde to dobře a myslím, že ještě nejsem stará bába a snad se nějaké medaile dočkám,“ culila se teprve 23letá atletka.

Než se vrhne do další přípravy směrem k olympijskému cíli, ještě si užije trochu Říma. Jako překvapení za ní přiletěl přítel. „Letěl se sádrou, blázen. Tak doufám, že se někam podíváme, i když to budou krátké pochůzky, což bude i mně a mým nohám vyhovovat,“ usmívala se.

Určitě se ale zastaví v cukrárně. „Já miluju tiramisu, hrozně bych si ho chtěla dát. Teď jsem jedla týden to samé a mé chuťové pohárky mají chuť na něco jiného,“ těšila se.