Hlavní obsah

Všichni oštěpaři vyložili karty, až na jednoho. A Julian? Ten mě musí milovat, tuší Vadlejch

Od loňského mistrovství světa mají elitní světové bitvy oštěpařů jediného vládce: Jakuba Vadlejcha. Svoji vítěznou šnůru chce svěřenec ředitele mítinku Jana Železného protáhnout i na Zlaté tretře. Po omluvě Inda Nírádže Čopry by ho měl nejvíc prohnat Němec Julian Weber.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Jakub Vadlejch si na Zlaté tretře zahází už počtrnácté.

Článek

Sice vás Weber připravil v Mnichově o evropské zlato, ale vy jste ho už třikrát na světových akcích vyšoupl ze stupňů vítězů. Jaký máte vztah?

Julian mě musí milovat. (usmívá se) Jsme velmi dobří kamarádi a víme o sobě navzájem, jací jsme oštěpaři, že když máme top den, můžeme hodit strašně daleko. Julian ukázal prvním závodem, že je v životní formě, věřím, že já taky. Naše letošní výkony jsou centimetr od sebe. Máme tedy podobnou formu, tak věřím, že je na co se těšit.

Je na atmosféře mezi oštěpaři znát, že je letošní sezona olympijská?

Všichni kromě jednoho jsme vyložili karty, jen Pákistánec (Nadím) bude házet asi zase až v kvalifikaci v Paříži… V Dauhá jsme závodili v uvolněné atmosféře, v první části sezony chtějí všichni hodit co nejdál a postrašit soupeře. Ale nevraživost tam není, aspoň to tak vidím. Když někdo hodí ten den dál, uznám, že byl lepší, a přeju mu to.

Jenže to se vám od loňského srpna nestalo.

Čtyři Diamantové ligy za sebou se mi předtím nikdy nepovedlo vyhrát, na to jsem hrozně pyšný. Ani ve snu by mě nenapadlo, že by se něco takového mohlo stát.

Na Zlaté tretře startujete už počtrnácté, dvakrát jste vyhrál…

To je velké číslo, ukazuje, že už jsem hodně starý. (usmívá se) Zlatá tretra je jeden z nejhezčích mítinků, všichni se rádi do Ostravy vracejí. Já tu jen pořád čekám na velký hod. Posledních pět let jsem něco naznačoval a pak to bylo mezi 82 a 83 metry, tak radši překvapím sám sebe.

Letos je na plánu vašich startů znát, že prioritou je mistrovství Evropy a olympiáda.

U těch nejúspěšnějších z posledních pěti let bylo vidět, že závodili zřídka. Není to jen tím, ale vloni na mistrovství světa jsem absolvoval desátý závod sezony a chuť nebyla taková jako před prvním. Se dvěma vrcholy je to letos složitější, ale před olympiádou chci absolvovat maximálně pět závodů, aby forma gradovala v Paříží.

A Zlatá tretra dva týdny před vašim vystoupením v Římě vám do přípravy zapadá?

Věřím, že už jsem naladěný. Kvalifikace a finále bude v Římě asi ve 30 hodinách, takže bude cíl prolézt kvalifikací co nejrychlejší cestou. Věřím, že natrénováno mám za dva lidi, všechno směřuju k Paříži, ale byla by velká škoda na mistrovství Evropy nezávodit.