Hlavní obsah

Vítkovická atletika „ušila“ pro Ostravu další tretru. Zlatou spáruje Stříbrná

Už téměř šedesát let se v Ostravě koná atletická Zlatá tretra s účastí nejlepších atletů světa. Mítink zlaté kategorie Kontinentální tour nyní nově doplní Ostrava Silver. Vzniká v roce, kdy pořádající klub SSK Vítkovice slaví 100 let, a konat se bude na stejném místě jako její starší sestra, na Městském stadionu v Ostravě-Vítkovicích.

Foto: SSK Vítkovice

Cena pro vítěze Stříbrné tretry Ostrava

Článek

„Stříbrná tretra je skvělým doplňkem atletického roku. Oslavujeme sto let atletiky v SSK Vítkovice a nabízíme možnost druhému sledu atletů soutěžit v přiměřené zahraniční konkurenci. Mítink má status World Athletics Continental Tour Challenger a dají se zde získat cenné body kategorie D do světového žebříčku,“ uvedl manažer Zlaté a nyní i Stříbrné tretry Alfonz Juck.

Stříbrná tretra se uskuteční v úterý 10. září (od 13 hodin) a podle předsedy SSK Vítkovice Oldřicha Zvolánka bude především otevřeným mítinkem pro vycházející hvězdy i veterány. „Zveme ročníky narození 1934 až 2008. Vítáni jsou úplně všichni. Mítink bude trvat necelé tři hodiny. Diváky čeká česká špička, těšit se mohou ale i na zajímavá jména ze světa,“ uvedl Zvolánek.

Výtěžek ze vstupného, které je symbolických padesát korun, poputuje na rozvoj paraatletiky mládeže v Moravskoslezském regionu. „Vstupenky budou v prodeji v den konání akce 10. září od 10 hodin na pokladnách Městského stadionu nebo na základě rezervace na e-mailu vstupenky@zlatatretra.cz,“ přiblížil Zvolánek.

Historie vítkovické atletiky se v Ostravě začala psát počátkem roku 1924 především zásluhou učitele z Hrabůvky Karla Slámy, který společně s dalšími atlety závodícími za Sportovní klub Moravská Ostrava založil ve Vítkovicích oddíl atletiky. Vítkovické železárny iniciativu podpořily a vybudovaly na svém pozemku na místě dnešního Městského stadionu hřiště s atletickou dráhou dlouhou 458 metrů.

Od nadšení a prvních kroků několik lidí urazila vítkovická atletika cestu, která se nesmazatelně zapsala do povědomí nejen sportovního světa. Jejím nejblyštivějším klenotem je mítink Zlatá tretra, který se poprvé v Ostravě konal v roce 1961. Dalším šperkem by měla být Stříbrná tretra. Manažer mítinku Juck slibuje kvalitní podívanou i bez největších světových hvězd.

K vidění budou krátké i delší sprinty mužů i žen, dlouhé tratě i překážky. Chybět nebude skok daleký, hod diskem a kladivem. „Ve sprinterském dvojboji na 60 a 100 metrů budou domácímu Zdeňku Stromšíkovi zatápět Brit Adam Gemili s osobním rekordem 9.95 sekundy a estonský rekordman Karl Erik Nazarov (10.18 s). Čeká se rychlá osmistovka Jonaha Koeche, který reprezentuje USA a má zaběhnutých 1:44.32 minuty, a obrovský zájem je o běh na 1500 metrů se čtyřmi běžci s časy pod 3:37 minuty. Na 100 metrů překážek žen přijede Holanďanka Maaike Tjin-A-Lim s osobním rekordem 12.66 sekundy. Čekáme účast i české špičky, která bude startovat po národním šampionátu družstev,“ nastínil Juck.

Nový mítink znamená pro sportovce i zbrusu nové trofeje pro vítěze. Ti si na krk pověsí skutečné stříbrné hřebíky. Autory šperku jsou sochaři Jaroslav Koléšek a Martin Mydlarčík, šperkařské řešení provedl Jan Michalisko.

V doprovodném programu bude vyhlášen Klub legend vítkovické atletiky, jehož členy jsou medailisté z velkých evropských a světových akcí. Tím ale narozeninové oslavy vítkovické atletiky nekončí. V říjnu vyšle klub slavící narozeniny na pulty knihkupectví speciální titul k „vítkovické stovce“, 26. října odstartuje nový projekt Zlatý maraton Emila Zátopka Ostrava a 23. listopadu se uskuteční narozeninový galavečer.