Hlavní obsah

Vetřelec na půlmaratonu. Pozornost upoutal, do cíle se ale nedostal

Tak si to představte. Máte za sebou 21 kilometrů, přes hodinu z vás leje pot. A teď dobíháte do cíle s přesvědčením, že vás nemůže nikdo předstihnout. Protivníky si kontrolujete za zády, ovšem nepočítáte s variantou: útok ze strany. Přesně tohle se stalo keňskému běžci v Číně, kterému se snažil vyfouknout protrhnutí cílové pásky vetřelec.

Foto: Patrick Gorski, Reuters

Cíl maratonu (ilustrační foto)

Článek

Na půlmaratonu v Xunyi v Číně už se vyčerpaný keňský vytrvalec těšil, až konečně proběhne cílem. Zničehonic však po jeho levici vystartoval z davu falešný maratonec, který byl naopak plný sil. Právě on chtěl překročit cílovou čáru jako první, což také odhalil záznam z kamery umístěné v cíli. Osoba nabíhající ze strany dráhy směrem k pásce byla oblečená v červeném atletickém dresu.

V tuto chvíli nebyl čas na nějaké přehrávání pásky. Filuta patrně nepočítal s bleskovým zásahem ochranky. A jeden z členů si počínal bravurně. Fake vítěze srazil rychlým chvatem na zem.

Později se zjistilo, že narušitel závodu se před tím skutečně zúčastnil pětikilometrového běhu.

Úřad kultury a cestovního ruchu okresu Xunyi později uvedl, že se muž snažil upoutat na sebe pozornost a získat si diváky online tím, že se objeví na kameře.

Zprávy místních médií uvedly, že výsledek půlmaratonu nebyl ovlivněn. Vetřelec se také omluvil za narušení závodu. Není ale jasné, zda bude čelit nějakému trestnímu stíhání. V Číně se ale poškození reputace země neodpouští…

Související témata: