Hlavní obsah

Vadlejch házel dál než loni, přesto v Ostravě prohrál. Udělám vše, abych to Julianovi vrátil v Římě, řekl

Každým svým zdařilým pokusem by loňskou Zlatou tretru s přehledem vyhrál, tentokrát ale český atletický král Jakub Vadlejch musel křišťálovou trofej přenechat Němci Julianu Weberovi, který zvítězil v oštěpařském závodě výkonem 87,26 metru. Vadlejchovi stačil výkon 86,07 na druhou příčku.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Jakub Vadlejch na Zlaté tretře 2024

Článek

„Jsem za těch 86 metrů relativně spokojený, protože rozcvičování stálo… byl bych sprostý… a nakonec to byl moc pěkný závod, přestože bylo větrno a taky trochu zima,“ říkal nejlepší český oštěpař současnosti.

Každý dnešní platný hod by vám loni stačil na vítězství, že?

Je to tak, dneska jsem hodil o čtyři metry dále než v minulém roce a nestačilo to. Kdyby se mi na některé velké akci loni povedlo hodit to, co dnes, tak bych se vůbec nezlobil.

Co vám závod ukázal směrem k mistrovství Evropy?

Ukázalo mi to, že jsem lehounce stažený po soustředění a že ještě máme co doladit, aby to v Římě letělo ještě dál.

Budete chtít Julianovi porážku oplatit?

Julian bude obrovsky těžký soupeř a tady ukázal, že je ve skvělé fazoně. Porazil mě o metr a udělám všechno pro to, abych v Římě neprohrál.

Na Zlatou tretru byl pozván až na poslední chvíli jako náhrada za Níradže Čopru. Neblesklo vám hlavou, že by bylo lepší, kdyby tu nebyl?

Po pravdě si myslím, že Julian má teď ještě lepší formu než Níradž. Byl to těžší soupeř, ale on je každý závod s Julianem těžký. Říkal mi, jednou vyhraješ ty, jednou já. Tak to je.

Čekání na velehod v Ostravě trvá?

Ano, je to tak. Ale v mé top trojce, co jsem tady na Tretře hodil, to je. Ono to je vždycky v části sezony, kdy je buď hodně brzo, kdy fazona ještě není taková, nebo jsem byl lehce zraněný. Nikdy jsem tady nebyl tak top, abych od prvního hodu věděl, že hodím daleko. Dneska rozcvičování bylo extrémně špatné, na mě extrémně špatné. Nakonec jsem z toho uklohnil docela dobrý závod.

Říkal jste před závodem, že v Ostravě chystáte dvacet účastí, takže máte pár pokusů ještě v zásobě?

To je fakt, že kolik ještě? Šest mi chybí? Neslibuju, ale věřím, že ještě nějakou přidám.

Atmosféra zase parádní?

Jako vždycky. Já myslím, že v Ostravě je jedna z nejlepších atmosfér na světě a to můžu porovnávat.

Stihl jste očkem kouknout před šestým hodem na pokus Duplantise o světový rekord 625 v tyči?

Koukal jsem. Nevím, jak to bylo těsně nebo nebylo. Je neskutečné se v těchto podmínkách pokoušet o světový rekord. To je paráda.