Hlavní obsah

V římské výhni hledala stín a pytlíky s ledem. Švábíkovou motivovala i mladší sestra

Sobota je podle předpovědí nejteplejším dnem během evropského šampionátu a tyčkařky tradičně tráví na ploše stadionu při kvalifikacích několik hodin. I s touto nástrahou se tyčkařka Amálie Švábíková skvěle popasovala a v pondělí si na římském Olympijském stadionu zaskáče evropské finále.

Foto: Ivana Roháčková

Tyčkařka Amálie Švábíková při kvalifikaci na mistrovství Evropy v Římě

Článek

Řím (od našeho zpravodaje) – Teploměr ukazoval 33 stupňů, u tyčkařského sektoru stály jen malé stříšky. „Nebylo moc místa, kde se schovat a ochladit, stínu bylo málo,“ popisovala 24letá skokanka. „Naštěstí tam byly lednice s vodou a pytlíky s ledem, tak jsem se snažila s nimi chladit,“ líčila svůj recept.

Pro svaly je ale teplo pochopitelně příjemné. „Aspoň jsem se nemusela tolik udržovat, když je jsem je měla zahřáté,“ vyprávěla svěřenkyně Štěpána Janáčka.

V sektoru zdárně naplňovala svůj plán vydat co nejméně sil. Základní výšku si stanovila na 440 cm, zdolala ji na první pokus, to samé o deset centimetrů výše a víc už skákat nemusela. Jako jedna z pěti tyčkařek měla čistý zápis, čtyři a půl metru zdolalo dvanáct závodnic, a tak se na výšku limitu 455 cm už nemusela laťka zvedat.

„Byla jsem ráda, ze začátku jsem s tím trochu počítala, ale jak se soutěž vyvíjela dobře a holky skákaly na první pokus, říkala jsem si, jestli nebude třeba těch 455,“ připouštěla.

To je výška jejího letošního maxima, na rozdíl od předchozích závodů na ostravské Zlaté tretře a při Odložilově memoriálu nemusela absolvovat trnitou cestu se dvěma opravami na úvodní výšce.

„Oddychla jsem si, že jsem tentokrát prošla hladce. Už od začátku soutěže jsem si vzala tvrdší tyč a snažila se myslet co nejvíc na techniku. Optimální pokusy to nebyly, práci na tyči musím zlepšit, ale cítila jsem se dobře v rozběhu, což je pozitivní,“ hodnotila Švábíková, která je i podle povedené přípravy přesvědčená, že má na výšky přes 470 cm.

V hledišti měla tradičně početnou rodinnou podporu včetně rodičů a sourozenců, přítel Ondřej Kopecký, jenž se zotavuje po desetibojařském zranění, dorazí na finále.

S vírou, že bude důvod slavit další tyčkařský úspěch v rodině; ten poslední obstarala o sedm let mladší sestra Amálie Apolena, když v týdnu v Kolíně zdolala výkonem 411 cm limit pro juniorské mistrovství světa v Limě.

„Jsem hrozně ráda, je to motivace i pro mě. Jen má u mě vroubek, že jsem tam nebyla, protože ty úspěchy ráda prožívám s ní,“ smála se medailistka z loňského halového mistrovství Evropy.