Hlavní obsah

Už je to jisté, z Paříže se Češi bez medaile nevrátí. Při historické premiéře se jí dočká bývalá šampionka

Do startu olympijských her v Paříži zbývají necelé dva měsíce, ještě ani není jasné, jak početná bude česká výprava. Přesto už je nyní jisté, že minimálně jedna medaile se z francouzské metropole do Česka bude stěhovat. Slavnostně ji převezme bývalá překážkářka Zuzana Hejnová, která povýšila z bronzu na stříbro z her v Londýně 2012.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zuzana Hejnová při loučení se Zlatou tretrou.

Článek

Způsobil to zpětně odhalený dopingový podvod Rusky Natalje Anťuchové, která se před tuctem let radovala ze zlata. Po dlouhé proceduře byla definitivně schválena její diskvalifikace a posun atletek, které se umístily za ní.

Definitivní verdikt padl na podzim roku 2022, krátce poté, co se dvojnásobné mistryni světa na čtvrtce překážek narodil syn Matyáš.

„Ono to není velké překvapení, tušily jsme to. A je hezké mít lepší umístění, i když já z toho vyšla asi nejlíp. Mezi třetím a druhým místem není takový rozdíl, jako když máte mít zlato místo stříbra nebo bronz namísto čtvrté příčky,“ líčila tehdy pro Sport.cz.

Jenže dalším zdlouhavým procesem je fyzická směna medailí. „Všichni se mě ptají, kdy ceremoniál bude a jestli už medaili mám. Jsou překvapení, když řeknu, že nemám žádnou,“ popisovala pro Český olympijský výbor.

Hejnová už svůj bronz vrátila, ten míří k původně čtvrté Kaliese Spencerové. Obě si pak spolu s novou šampionkou Američankou Lashindou Demusovou slavnostně převezmou medaile před fanoušky 9. srpna v krásných kulisách zahrad Trocadéro na dohled Eiffelově věži.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zuzana Hejnová během své atletické kariéry.

„Je hezké, že se tam potkáme všechny tři a že si to užijeme společně, protože jsme se dlouho neviděly. Potkávaly jsme se celou moji kariéru. Určitě je to lepší, než kdybychom medaili přebírala každá zvlášť,“ těší se česká rekordmanka.

Zpětné oceňování medailistů po prohřešcích jejich soupeřů se už stává smutným koloritem sportovních soutěží, však i Hejnová si takto vloni převzala při Zlaté tretře bronz z mistrovství Evropy v Helsinkách 2012 po pozitivním testu další Rusky Iriny Davydovové. Poprvé v historii ale proběhne takový ceremoniál během dalších olympijských her.

Do Paříže Hejnovou doprovodí její snoubenec Marek a dlouholetá trenérka Dana Jandová. Společně se podívají na atletické soutěže na Stade de France a nově nabytou medaili ukáže i fanouškům v Českém domě.

„Tam je atmosféra vždycky dobrá díky spoustě fanoušků, bude to fajn. A taky se těším, že si olympijské hry užiju jako divák, nejen jako sportovec. I když to sportovci mají hezké a fajn, je to náročné a je to trochu něco jiného než z diváckého pohledu,“ dodává 37letá Hejnová.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.