Hlavní obsah

Utekli z Kuby a bojovali o evropské zlato. V nejlepším závodě historie

Na stadionu byli ve stínu výškařské show Gianmarca Tamberiho, ale v sektoru na vyvýšené a pružné platformě předvedli jednu z nejlepších trojskokanských soutěží historie. O zlato za metou 18 metrů bojovali v Římě dva kubánští rodáci s podobným osudem.

Foto: Aleksandra Szmigiel, Reuters

Trojskokan Jordan Alejandro Diaz Fortun poprvé slaví se španělskou vlajkou.

Článek

Řím (od našeho zpravodaje) ‑ Úspěšnější byl Jordan Diáz Fortun reprezentující Španělsko s výkonem 18,18 m, Pedro Pablo Pichardo v portugalském dresu zaostal o 14 cm.

Výkon začínající číslem 18 předvedlo v historii jen osm trojskokanů, dvěma v jednom závodě se to povedlo teprve podruhé. Poprvé to bylo pří Diamantové lize v Dauhá v roce 2015, kde porazil Američana Christiana Taylora (18,04 m) právě Pichardo (18,08 m).

Tehdy ještě závodil za Kubu, ale v roce 2017 zmizel z výpravy při tréninkovém kempu v Německu a za pár dnů se ohlásil v Lisabonu. Za novou zemi mohl závodit od roku 2019 a v Tokiu pro ni vybojoval olympijské zlato, mistrovství Evropy vyhrál nyní 30letý atlet už předloni v Mnichově.

O sedm let mladší Díaz Fortun jako Kubánec ovládl dorostenecké i juniorské mistrovství světa. V červnu 2021 se odpojil od týmu na kempu ve španělském Castellonu i za cenu toho, že přišel o olympijské Tokio.

Všechny formality se španělským občanstvím a razítkem od Světové atletiky byly definitivně vyřízeny teprve minulý pátek v den startu mistrovství Evropy.

Díaz Fortun se své nové zemi odvděčil zlatem a dostal se na třetí místo historie za Taylora a držitele historického maxima 18,29 m Jonathana Edwardse, když Brita připravil o rekord šampionátu.

„Takový výkon jsem nečekal, myslel jsem, že je pro mě nemožné skočit 18 metrů, ale zjevně není. Jestli to byl perfektní trojskok? Zeptejte se trenéra,“ usmíval se nový šampion.

Jeho koučem je další kubánský rodák a čtyřnásobný mistr světa v dálce Iván Pedroso, jenž má ve své skupině ve španělské Guadaljaře další trojskokanská esa v čele s aktuálně zraněnou světovou rekordmankou Yuilmar Rojasovou z Venezuely.