Hlavní obsah

Unikátní střet zlatých rychlíků! Vede je mág se škraloupem, v Ostravě bude v ohrožení i Bolt

Dlouhé roky byla Zlatá tretra úzce spjata s Usainem Boltem, startovní listina mítinku se stavěla kolem něj, jediným soupeřem jamajské superstar býval čas. V úterý (od 17:30 na ČT sport) ale ostravský mítink nabídne lahůdku v podobě souboje dvou sprinterských es první kategorie.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Marcell Jacobs a Andre De Grasse, sprinterské ozdoby Zlaté tretry

Článek

Však postavit proti sobě na cílové rovince dva aktuální olympijské vítěze bylo dlouhé roky nemyslitelné, když od Pekingu 2008 do Ria 2016 vyhrával Bolt oba nejkratší sprinty. Když ale zamířil do sprinterského důchodu, v Tokiu si senzačně podmanil stovku Ital s americkými kořeny Marcell Jacobs, dvojnásobnou trať Kanaďan Andre De Grasse.

Ten ostatně v Ostravě poběží také dvoustovku. „Tak si to můžeme podělit. Ty vyhraješ dvoustovku a já stovku,“ navrhoval mu Jacobs na tiskové konferenci před závodem. De Grasse jen s úsměvem zakroutil hlavou.

Oba se výborně znají, však jsou od podzimu tréninkovými parťáky ve skupině Rany Reidera, sprinterského mága s kontroverzní pověstí. Jeho základnou ve floridském Jacksonville prošla plejáda hvězd z celého světa, od dálkařského čtyřnásobného mistra světa Dwighta Phillipse po nizozemskou hvězdnou dvoustovkařku Dafne Schippersovou.

Jenže před třemi lety byl vyšetřován americkými úřady za sexuální obtěžování 18leté britské svěřenkyně v roce 2014, kdy mu bylo 44 let. Britský svaz nařídil svým atletům, aby s ním přestali spolupracovat. Na světovém šampionátu v Eugene nedostal trenérskou akreditaci, z čehož si nedělal těžkou hlavu a dorazil na rozcvičovací stadion, odkud ho vyváděla policie.

Vloni v květnu dostal roční podmínku, ale už na podzim se k němu začali elitní sprinteři vracet. De Grasse s ním obnovil spolupráci, do Jacksonville se přesunul i Jacobs.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Zleva Marcell Jacobs a Andre De Grasse při tiskové konferenci před Zlatou tretrou

„V Římě jsem trénoval sám, teď mám skupinu, spousta se toho změnila. Vzájemně se hecujeme při startech v blocích i v posilovně, je to zábava,“ dušuje se 29letý Jacobs, jenž se narodil v Texasu, ale od tří let žil s matkou v Itálii.

De Grasse, jenž byl na stovce třetí na obou posledních olympiádách, si také zvykl na nového parťáka. „Jestli je to dobrá změna? Ne,“ prohlásil, než se rozesmál. „Oběma nám to pomohlo. Marcell byl šest měsíců na Floridě, já teď zase trénuju v italském Rieti, je pro mě mnohem snazší mít základnu v Evropě a nemuset přelétat,“ pochvaluje si.

„A třeba špagety carbonara jsem si fakt oblíbil,“ usmíval se a chystal se v Římě při červnovém evropském šampionátu podpořit Jacobse při cestě za obhajobou. „Říkal jsem celému týmu, ať mě přijdou povzbudit, když nepoběžíme proti sobě. Italská atletika prožívá dobré období, můžeme pobrat hodně medailí, snad přijde dost lidí,“ těší se Jacobs na Olympijský stadion.

Program a hvězdy Zlaté tretry
16.00 tyč Ž (Švábíková, Cauderyová)
16.29 oštěp Ž (Ogrodníková, Kitagučiová)
17.00 tyč M (Duplantis)
18.00 výška M (Štefela) a koule M (Fabbri, Walsh)
18.10 100 m M (Jacobs, De Grasse)
18.20 1500 m Ž (Mäki, Mageeanová)
18.30 400 m Ž (Vondrová, Manuel, Kaczmareková)
18.40 400 m M (Gardiner, Krsek)
18.52 100 m př. (Skrzyszowská, D. Kambundjiová)
19.05 oštěp M (Vadlejch, Weber, Peters)
19.10 100 m Ž (Swobodová, Maňasová)
19.20 800 m M (Pattison, Moula)
19.30 200 m M (de Grasse, Blake)
19.45 1500 m M (Tefera)

Zlatá tretra je pro něj důležitým testem. „Trochu jsem měl potíže se starty, ale jsem ve formě, abych běžel pod deset sekund,“ sliboval.

De Grasse zase pokukuje po rekordu mítinku na dvoustovce 19,83 s, který je stále ještě majetkem Bolta. „Cítím, že se mi vrací rychlost, určitě se mu můžu minimálně přiblížit,“ je přesvědčen. V Ostravě poběží počtvrté, v roce 2019 se blýskl časem 19,91 s. „To ale pršelo, teď má být mnohem lepší počasí,“ zjistil si Kanaďan.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.