Hlavní obsah

To bylo těsné! Víc, než jsem myslel, přiznal Duplantis, jenž mohl zapsat Ostravu do historie

Chyběly milimetry, aby se Ostrava zapsala do dějin světové atletiky jako místo, kde poprvé padla tyčkařská hranice šesti a čtvrt metru. Fenomenální Švéd Armand Duplantis vystoupal k laťce v hodnotě světového rekordu 625 cm a jen lehkým dotykem ji poslal k zemi. „To byl hodně těsný pokus, ještě víc, než jsem myslel,“ vyprávěl na Zlaté tretře.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Armand Duplantis ozdobil Zlatou tretru Ostrava.

Článek

Organizátoři ušetřili prémii 20 000 dolarů za posun historického maxima, ale Duplantis v roli hlavní hvězdy mítinku dostával diváky do varu. A to tyčkařům počasí nepřálo, déšť sice ustal, ale zůstal vítr a teplota klesala. „Tyčka je na podmínky hodně citlivá disciplína,“ připomínal po své třetí účasti na Zlaté tretře.

Do závodu vstoupil úspěšnými pokusy na 562 a 582 centimetrech, na šestimetrové metě se zachránil třetím pokusem. Pak už neřešil hodnotu rekordu mítinku, kterou vloni sám nastavil na 612 centimetrů, laťku si nechal posunout rovnou o čtvrt metru výše.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Švéd Armand Duplantis během Zlaté tretry

První dva pokusy nadějné nebyly. „To jsem se ujišťoval, že mám dost energie vystoupat nahoru,“ vysvětloval.

Se soutěží se pak rozloučil tím nejpovedenějším skokem. „Sice jsem přes laťku nedostal celé tělo, ale aspoň jsem si tu výšku osahal,“ mohl odlétat soukromým tryskáčem z Ostravy spokojený.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.