Hlavní obsah

Světová rekordmanka antidopingová pravidla neporušila, rozhodla arbitráž

Světová rekordmanka v běhu na 100 metrů překážek Tobi Amusanová z Nigérie antidopingová pravidla neporušila, rozhodl v pátek Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne.

Foto: Profimedia.cz

Světová rekordmanka v běhu na 100 metrů překážek Tobi Amusanová z Nigérie

Článek

Sedmadvacetileté závodnici loni v červenci Jednotka pro bezúhonnost atletiky (AIU) pozastavila činnost kvůli zmeškání tří dopingových kontrol. Krátce před srpnovým světovým šampionátem v Budapešti však suspendaci Amusanové zrušila, protože podle disciplinárního tribunálu regule neporušila.

Ke stejnému závěru nyní dospěl CAS, na který se obrátily Světová atletika a Světová antidopingová agentura. Arbitráž jejich odvolání zamítla. Podle CAS Amusanová špatně informovala o svém pobytu pro potřeby dopingové kontroly dvakrát. Třetí chyba, která by již znamenala trest, se nepotvrdila.

Amusanová bude patřit k favoritkám olympijského závodu v Paříži. Předloni na mistrovství světa v Eugene na cestě k titulu zaběhla v semifinále světový rekord 12,12 sekundy.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.