Hlavní obsah

Švédové zuří: Rozhodčí jsou na atletickém ME zkorumpovaní. Zastavte to

Mezi nejčastěji protestující výpravy na atletickém ME v Římě se zařadilo Švédsko. Seveřané si stěžují, že domácí italští atleti jsou až příliš okatě protežovaní a rozhodčí jim pomáhají. K velmi ostrým slovům sáhl v této souvislosti kouč Yannick Tregaro.

Foto: Andrew Medichini, ČTK/AP

Ital Chituru Ali (zcela vlevo) si doběhl na ME v závodě na 100 m pro stříbro. Podle Švédů měl být ale diskvalifikován.

Článek

Švédským protestem skončil závod na 100 metrů s Henrikem Larssonem, na 200 metrů s Erik Erlandssonem i na 1500 metrů se Samuelem Pihlströmem. V případě Pihlströma a Erlandssona byl švédský protest uznán, na rozdíl od finále na 100 metrů.

Tam Skandinávci apelovali na diskvalifikaci později stříbrného Itala Chiturua Aliho za ulitý start. Jenže rozhodčí mu ukázal jen žlutou kartu s tím, že šlo pouze o pohyb před startem. Do opakovaného startu tak mohl nastoupit a následně si doběhnout pro druhé místo.

Kdyby byl diskvalifikován, mohl se poté radovat v cíli z bronzu Švéd Larsson, který ve finále obsadil čtvrtou pozici.

„Nepamatuji si, kdy jsem byla takhle ročilená. Zuřím z toho,“ svěřovala se reprezentační trenérka a bývalá skvělá atletka Kajsa Bergqvistová švédské televizi SVT. „Protest byl zamítnut. Oni mají za to, že šlo jen o pohyb, podle nás je to ale jasně ulitý start. Tohle není fér, nemělo mu to projít,“ dodala.

Ozval se i Yannick Tregaro, jenž trénuje trojskokana Gabriela Wallmarka. Ten nebyl přímo v závodě nijak poškozen, ale trenér nechápavě zíral na to, co se v jeho sektoru děje.

Italský reprezentant Tobia Bocchi se totiž výkonem 16.43 nedostal do finále. Nicméně jury vyslyšela protest Italů, který poukazoval na to, že Bocchi doplatil před svým posledním pokusem na technické problémy s měřením, kvůli nimž na svůj trojskok musel déle čekat. A po uznaném protestu dostal místo ve finále.

„Není ok, když si sami dávají takhle zjevné výhody. Někdo tohle musí zastavit,“ hřímal na Instagramu Tregaro. „Jenže na koho se obrátit, když je jury zkorumpovaná,“ dodal.

Související témata: