Hlavní obsah

Suverén Duplantis kraloval i v Lausanne

Aktualizováno

Světový rekordman Armand Duplantis ovládl soutěž tyčkařů na mítinku Diamantové ligy v Lausanne. V soutěži, která se v předvečer hlavního programu uskutečnila u Ženevského jezera, posunul vlastní rekord mítinku na 615 centimetrů. Svůj výkon z roku 2022 vylepšil o pět centimetrů.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Armand Duplantis se blýskl dalším parádním výkonem

Článek

Fenomenální tyčkař závodil poprvé od olympijských her v Paříži, kde druhé olympijské zlato za sebou ozdobil světovým rekordem 625 centimetrů. V městském závodě s ním nejdéle držel krok Američan Sam Kendricks, jenž rovněž skákal bez zaváhání až do 592 centimetrů. Duplantis ale uspěl napoprvé i na šesti metrech, zatímco Američan na této výšce ztroskotal.

Duplantis si pak nechal zvýšit laťku na 615. Na třetí pokus ji překonal a postaral se o nejlepší tyčkařský výkon všech dob na švýcarském území. „Už jsem začínal být docela unavený, ale jsem velmi vděčný publiku. Miluju skákat tady. Měl jsem tady skvělé chvíle posledně a ještě lepší letos,“ radoval se Duplantis, který pak soutěž ukončil.

O třetí místo se podělila výkonem 582 cm napoprvé trojice tyčkařů - Australan Kurtis Marschall, Filipínec Ernesto Obiena a Nor Sondre Guttormsen.

Hlavní program se uskuteční ve čtvrtek. Zasáhne do něj i mistr Evropy a čtvrtý oštěpař olympijských her Jakub Vadlejch.

Mítink atletické Diamantové ligy v Lausanne:
Muži:
Tyč:
1. Duplantis (Švéd.) 615
2. Kendricks (USA) 592
3. Obiena (Fil.), Guttormsen (Nor.) a Marschall (Austr.) všichni 582