Hlavní obsah

Snový den českého talentu! Nejdříve nečekaný telefonát, pak rekord po 38 letech

Těžko mohl Petr Meindlschmid zažít hezčí den. Probouzel se s tím, že si jede zazávodit na Memoriál Josefa Odložila a do nominace na mistrovství Evropy se nevešel. Jenže pak 18letému dálkaři zazvonil telefon, že do Říma přece jen poletí, a povzbuzen touto zprávou večer na Julisce doletěl na 792 cm, což je po 38 letech nový český juniorský rekord!

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Dálkař Petr Meindlschmid při Memoriálu Josefa Odložila, svém zatím životním závodě.

Článek

„Už jsem byl smířený, že na mistrovství Evropy jsem první nepostupující, ale cestou na závody jsme se dozvěděli, že mě dobrali. Tak jsem pak chtěl dokázat, že si to zasloužím,“ vyprávěl blonďatý skokan se širokým úsměvem.

Do nominace se dostal po chybě francouzské výpravy, která včas nestáhla závodníky, jež se nedostali do finální výpravy. Evropská atletika pak po dlouhém váhání dobrala na uvolněná místa atlety ze světového žebříčku. „Také mě hned čekalo podepisování spousty papírů, abych mohl vůbec odletět,“ líčil Meindlschmid.

Diváci na rozlehlé hlavní tribuně se postupně srocovali u dálkařského doskočiště díky skokanské show, kterou jim doručil výjimečný skokanský talent.

Výrazně dal o sobě vědět už vloni, kdy zatřásl dorosteneckými tabulkami, na Odložilově memoriálu získal skalp i českého rekordmana Radka Jušky. Ale to byl ještě atletem na poloviční úvazek, prosazoval se i na fotbalových trávnících v dresu Slovácka. Po nelehkém rozhodování zvolil královnu sportů a teď už nemusí pochybovat. Byla to správná volba.

Nyní už bývalý český juniorský rekord 791 cm vytvořil v roce 1986 Ivo Krsek, otec čtvrtkaře Matěje Krska, který přímo na Julisce Meindlschmidovi tleskal. „Věděl jsem, kolik rekord je, postupně jsem se přibližoval a věřil, že je otázka času, kdy ho překonám. Samozřejmě mi to udělalo obrovskou radost,“ neskrýval ji nový rekordman.

Přitom pokukuje ještě dál, po skoku začínajícím osmičkou. „Nejblíž byl čtvrtý pokus, který jsem přešlápl,“ lehce zalitoval. Další šanci má při své velké premiéře mezi dospělými v Římě. „Tam budu muset hodně riskovat, abych se dostal přes kvalifikaci a skákal ve finále,“ ví.

Pro Meindlschmida bude vrcholem sezony MS juniorů v srpnu v Limě, však mezi nimi poskočil na čtvrté místo letošních tabulek. A sen o olympiádě? „Zas tolik si nevěřím, abych v osmnácti jezdil na olympiády,“ zasměje se. „Ale za čtyři roky by mohla být ve hře,“ věří.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.