Hlavní obsah

Sledovaný spor es rozsouzen. Duplantis trumfl Warholma, toho čeká nepříjemná povinnost

Už se nemusejí handrkovat, kdo je rychlejší, souboj na dráze ukázal. Očekáváná bitva nejlepšího tyčkaře historie Armanda Duplantise a světového rekordmana na čtvrtce překážek Karstena Warholma při stometrovém sprintu skončila triumfem švédského skokana v čase 10,37 s. A norský překážkář bude muset na mítinku Weltklasse závodit ve švédském dresu…

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Švédský tyčkař Armand Duplantis (vpravo) poráží norského překážkáře Karstena Warholma.

Článek

Nápad na souboj se zrodil už dávno při hecování obou atletických es v Monaku. „Mondo byl drzý, říkal, že bude rychlejší než já,“ smál se 28letý Warholm, olympijský vítěz na překážkách z Tokia a trojnásobný mistr světa. Ale o čtyři roky mladší Duplantis, jenž už vyhrál všechny velké akce minimálně dvakrát, to myslel vážně.

Myšlenka začala žít mezi fanoušky na sociálních sítích, ale k její realizaci vedla ještě dlouhá cesta. Klíčové bylo najít termín a místo. Jasné bylo, že k souboji musí dojít po olympijských hrách, a slavná a bohatá Weltklasse byla logickou volbou. Důležité pochopitelně bylo i to, že oba mají stejné sponzory Pumu a Red Bull, kteří k realizaci souboje přispěli.

Na stadion Letzigrund je v kabrioletu přivezl legendární překážkář a nyní komentátor Colin Jackson. Stovka rekordmanů byla vyvrcholením show, která předcházela čtvrtečnímu hlavnímu mítinku.

Oba hlavní aktéři přistupovali k souboji vážně, ani jeden není zvyklý prohrávat. Byť v jiných disciplínách. Warholm měl na stovce osobní rekord 10,49 s, jenže sedm let starý, Duplantis běžel stovku naposledy na střední škole v čase 10,57 s, a to s příliš silnou podporou větru.

„Porážka s tyčkařem by byla trochu zahanbující,“ hlásil Warholm. Duplantis je mezi tyčkaři svojí rychlostí rozběhu vyhlášený, jenže stovka je zhruba dvakrát delší než tyčkařský rozběh.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Nástup hvězd před stovkou. V červeném Karsten Warholm, v modrém Armand Duplantis, mezi nimi jako moderátor Colin Jackson.

Kamery na stadionu detailně sledovaly jejich rozcvičení, na plochu nastupovali jako boxerské hvězdy. S hudbou, s kapucemi přes hlavu.

Nejprve Nor Warholm v červeném spolu se svým koučem Leifem Olafem Alnesem, po něm Švéd Duplantis v modrém doprovázen třeba svým tyčkařským rekordním předchůdcem Renaudem Lavilleniem, další atletická esa se bavila v hledišti.

Před startem přišla ještě sázka. Poražený bude muset ve čtvrtek na mítinku závodit v dresu země svého přemožitele, což souboji dodalo ještě na prestiži.

Pak už sledoval celý stadion jen dvě dráhy na cílové rovince. A byť není zvyklý vybíhat z bloků, měl Duplantis skvělý start a svého soka už před sebe nepustil.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Spokojený Armand Duplantis, ve čtvrtek poběží jeho soupeř Karsten Warholm překážky ve švédském dresu.

V cíli byl ve velmi kvalitním čase 10,37 s, Warholm o desetinu za ním. „Všechna čest, porazil mě, ten start měl skvělý,“ musel uznat Nor, jemuž ztuhl úsměv, když si přebíral švédský dres na čtvrteční závod.

Diamantová liga pokračuje po středečním šestém místě tyčkařky Amálie Švábíkové ve čtvrtek hlavním programem i s dvojicí dalších českých rekordmanů, dálkařem Radkem Juškou a koulařem Tomášem Staňkem.