Hlavní obsah

Děsivé chvíle světové rekordmanky: To je pro Ukrajinu, moje země se nikdy nevzdá!

Vlasy si tradičně spletla do copánků s modrožlutými barvami, stíny na očích namalovala ve stejných odstínech. Pak se ukrajinská výškařka Jaroslava Mahučichová podívala do zrcadla a řekla si: „Dneska těch 210 musím zvládnout.“ Předsevzetí v Paříži splnila, od neděle je světovou rekordmankou.

Foto: Manon Cruz, Reuters

Jaroslava Mahučichová s ukrajinskou vlajkou v Paříži.

Článek

Ve 22leté skokance se mísilo tolik emocí. Hlavou jí proběhlo, jak nelehkou pouť musela za poslední dva roky urazit. Rodačka z Dnipru byla výjimečným talentem, který na mládežnické úrovni vyhrál všechno, co šlo.

Jenže začátkem roku 2022 se jí stejně jako celé zemi život obrátil. V noci na 24. února slyšela ze svého bytu exploze a rychle jí docvaklo, že právě začal ruský útok na Ukrajinu. Zavolala rodičům, jestli jsou v pořádku, odjela rychle z města a schovávala se ve sklepě, odkud sledovala neradostné zprávy.

I díky pomoci Světové atletiky se po třídenní cestě dokázala dopravit na březnové halové mistrovství světa v Bělehradu, kde emotivně vyhrála. To samé se jí povedlo o rok později na světovém šampionátu v Budapešti, teď přidala zápis do rekordních tabulek, kde nahradila Stefku Kostadinovovou.

Bulharka 209 centimetrů překonala patnáct let předtím, než se Mahučichová narodila. „Byla jsem si jistá, že se to jednou stane,“ uvedla 59letá Kostadinovová pro bulharská média. „Ten výkon dokazuje, že lidské možnosti jsou neomezené, a vyvrací názory pesimistů, že některé rekordy v atletice jsou věčné,“ dodala.

Z 80. let zůstávají v rekordních ženských tabulkách ještě běhy na 100 až 800 metrů, dálka, koule, disk a sedmiboj.

Pro Mahučichovou znamenalo překonání výškařského rekordu ale mnohem víc. „Za svoji zemi bojuju v každém závodě a je důležité, že jsem zapsala Ukrajinu do historie atletiky,“ líčila. Legendou ukrajinské atletiky je tyčkař Sergej Bubka, ale mezi aktuálními světovými rekordy modrožlutá vlaječka chyběla.

Mahučichová se na Diamantové lize v Paříži rozjížděla pozvolně. „Když jsem i 195 a 201 centimetrů skočila na druhý pokus, už jsem byla trochu unavená. Ale ukázala jsem, že se nevzdávám a moje země se taky nevzdá. Snad ta válka brzo skončí,“ vyznala se pro se pro server FloTrack Mahučichová, která má nyní svoji tréninkovou základnu v Portugalsku.

Z rodné země jí chodí spousta podpory. „Vím, že svými úspěchy dělám radost hodně lidem, píšou mi a přejí hodně štěstí. Snažím se motivovat lidi na Ukrajině i vojáky,“ vyznala se Mahučichová, která má hlavní cíl sezony v podobě útoku na olympijské zlato v srpnu v Paříži.

„Poslední dva roky byly těžké, ale jsem po nich mentálně silnější. Jsem připravena vyhrávat i skákat rekordy,“ dodala Mahučichová.

Související témata:
Jaroslava Mahučichová