Hlavní obsah

Moment, jaký se v atletickém světě hned tak nevidí. Boj o olympiádu v Africe zavání skandálem

Nečekaný rozruch na mezinárodní atletické scéně. Na první pohled netradiční způsob provedení startu závodu při africkém mistrovství v Douale vyvolává úsměv, ve spojení s faktem, že při soutěži šlo o časy, které rozhodují i o účasti na olympiádě v Paříži, to však podle některých zahraničních médií zavání skandálem.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Ilustrační foto

Článek

Na africkém šampionátu ve 2,5milionovém městě v Kamerunu se signály ke startu nedávaly pistolí, jak bývá zvykem nejen při mezinárodních závodech, ale jakýmisi klapkami, které si snad mohou vybavit pamětníci ze svých školních časů. I na tlesknutí se kdysi startovalo při klání žáčků. A měřilo se ručně…

Uživatelé sítí se v tomto případě pozastavují nad použitou metodou, která by teď normálně nebyla k vidění ani na oblastních závodech. „Dva kusy dřeva místo normálního elektronického systému měření času?“ táže se jeden z účastníků diskuse.

Podstatné je, že v Douale dosažené časy se uznávají i pro kvalifikaci na olympijské hry.

Ale je to v souladu s pravidly? Přinejmenším existují pochybnosti. S tím souvisí i bouřlivé reakce.

Podle rakouského krone.at může být podle pravidel signál ke startu proveden pistolí nebo jiným akustickým zařízením. Odborníci se domnívají, že (pokud je mikrofon napojený na měření dostatečně blízko klapek) toto zařízení může být povoleno a vše je v pořádku. Zda však lze skutečně hovořit o požadovaném „plně elektronickém procesu startování“, se podle webu teprve uvidí.

Světová atletika rozhodně považuje výkony z mistrovství Afriky za uznané a některé z jejich držitelů to posune až do Paříže.

Tak tomu může být i v případě Eloy Morrisonové z Libérie na 100 m překážek. Časem 12,70 s při regulérním zadním větru (+1,1 m/s) v žebříčku vyletěla vysoko a olympiádu má na dosah.

Pochybnosti nad touto nevídanou divočinou ale nelze rozptýlit. Je snadné pochopit, že sportovci, kteří by kvůli těmto 12,70 přišli o místo v Paříži, mohou být pobouřeni.

Je to i případ Rakušanky Karin Strametzové, desáté z nedávného ME v Římě za 12.87. Aktuálně je na 39. místě v kvalifikačním žebříčku, her se přitom může zúčastnit pouze 40 překážkářek. „Je startovací klapka v takovém závodě opravdu povolena? Je to spravedlivé?“ táže se s tím, že záležitost je pro ni „nekonečně frustrující“.

Ale je to zdá se jen jeden z řady problémů týkajících se mistrovství Afriky v Kamerunu. Sportovci si stěžovali na celou organizaci (či spíše její nedostatek), takže klapky mohou být jen špičkou ledovce.