Hlavní obsah

Šebrle? Já ho snad neslyšel zakřičet. Odporovat se mu ani nedá, tvrdí jeho svěřenec

Když na jaře vyrazil vícebojař Vilém Stráský poprvé v kariéře na věhlasný víceboj do rakouského Götzisu, opět si připomněl, jak velká persona ho trénuje. „Šéba ani nemohl projít k šatnám, jak ho pořád někdo zastavoval,“ vyprávěl svěřenec olympijského vítěze Romana Šebrleho. V Římě ho čeká premiérový desetiboj na velkém šampionátu.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Desetibojař Vilém Stráský se v Římě představí v pondělí a úterý.

Článek

Řím (od našeho zpravodaje) ‑ Jejich spolupráce trvá dva roky, během nichž 24letý brněnský rodák neustále výkonnostně roste, v hale se blýskl šestým místem na mistrovství světa.

V Götzisu poprvé v kariéře překonal prestižní metu 8000 bodů, ale tím se uspokojit nehodlá. „Já tam pokazil všechny vrhy. Když jsem si pak počítal, kolik bych mohl dát, vyšlo mi, že 8250 bodů je reálných,“ věří si. „A když jsem se díval na předchozí mistrovství Evropy, bylo to kolem pátého místa,“ vypočítává.

Ideální desetiboj bez bodových ztrát se povede málokdy, ale Stráský větší závody umí, což potvrdil i vloni triumfem na univerziádě. „Mně se závodí nejlíp, když o něco jde,“ přiznává. V Římě bude postrádat zraněného tréninkového parťáka Ondřeje Kopeckého, ale bude na ploše se zkušeným Adamem Sebastianem Helceletem.

A desetibojařskou legendu bude mít v zádech na tribuně. „Roman je úplně v klidu. Hodně se řídíme podle pocitů, a jak má zkušenosti ze závodů, vždycky to dobře dopadne,“ chválí kouče, kterému zásadně neodmlouvá. „Jemu se ani nedá odporovat, protože to, co říká, má smysl. Vždycky se jen snažím poslouchat, co radí,“ říká Stráský, jenž k vícebojům přešel od skoku do dálky.

Závody svých svěřenců Šebrle prožívá. „Aspoň se tak vrací do let, kdy závodil. Ale na tréninku? Tam jsem ho snad nikdy neslyšel zakřičet,“ charakterizuje Stráský.

Šebrle občas svěřence poškádlí, že by si s nimi ještě i zazávodil. „Spíš na začátku přípravy, ale vydrží pár týdnů, než ho něco začne bolet, jak je starší,“ říká s úsměvem na adresu muže, jenž letos oslaví padesátku. „Ale myslím, že přes 7000 bodů by udělal určitě, však v disku hází pořád dál než já,“ oceňuje Stráský.

V Římě se utká i s nástupcem Šebrleho v pozici světového rekordmana Kevinem Mayerem. Francouz se přitom na šampionát nekvalifikoval, když od zisku titulu mistra světa před dvěma lety žádný desetiboj nedokončil. Ale od Evropské atletiky dostal poněkud kontroverzní divokou kartu.

„Když jsem se to dozvěděl, tak jsem si říkal, že to je super, dostane šanci se kvalifikovat na olympiádu a byla by škoda, kdyby se tam nedostal,“ líčí Stráský. „Ale pak jsem se zastavil a uvědomil si, že už se na mistrovství Evropy nebudu dívat jako fanoušek atletiky, ale budu tu závodit. Z toho pohledu to je trošku nefér, když nesplnil nominační požadavky,“ uznal.