Hlavní obsah

Schyluje se k pikantnímu souboji. Nejrychlejší muž světa kývl kontroverzní hvězdě

Jedno hecování už se v atletickém světě proměnilo ve sledovanou show, když si to v Curychu na sprinterské rovince rozdali tyčkař Armand Duplantis s překážkářem Karstenem Warholmem. Teď se, zdá se, schyluje k další hvězdné bitvě, tentokrát napříč sporty.

Foto: Rebecca Blackwell, ČTK/AP

Tyreek Hill, wide receiver týmu Miami Dolphins, si věří na nejrychlejšího muže současnosti.

Článek

Již řada es amerického fotbalu z NFL měla pocit, že svojí rychlostí by vynikla i mezi sprintery specialisty. A mnohdy ne neoprávněný.

Však v 60. letech s trochou nadsázky vládli světovému sprintu američtí fotbalisté. V Tokiu 1964 vyhrál stovku Bob Hayes a 200 m Henry Carr, o čtyři roky později triumfovali Jim Hines a Tommie Smith, jejichž kariéry byly spojeny s NFL.

Teď je neoficiální sprinterskou jedničkou soutěže Tyreek Hill, jenž na pozici wide receivera uplatňoval své rychlé nohy v Kansas City Chiefs, jimž pomohl k triumfu v Super Bowlu, poslední tři roky skóruje touchdowny v dresu Miami Dolphins.

Hráč s přezdívkou Cheetah (Gepard) má ale na kontě i pestrou historii konfliktů se zákonem. Domácí násilí proti těhotné přítelkyni, vyhrožování, napadení, naposledy byl zadržen a spoután po dopravním přestupku a nerespektování pokynů policie před úvodním zápasem letošní sezony.

V tu dobu už na plné obrátky běžela hecování mezi ním a nejrychlejším mužem současnosti Noahem Lylesem. Ten si minimálně část scény zámořských týmových soutěží znepřátelil výroky po mistrovství světa v Budapešti, kde se vysmíval označení „mistři světa“ vítězům amerických (či kanadskoamerických) lig.

Byť mířil hlavně k NBA a zrovna u NFL je pozice nejlepšího týmu planety těžko zpochybnitelná, Hill se rychle na síti X ozval: „Podepiš kontrakt, dáme 50 yardů.“ Pak prohlásil, že by Lylese porazil. „Ne o moc, ale porazil,“ vychloubal se.

Právě kratší tratě jsou americkým fotbalistům, pro něž je klíčová výbušnost a zrychlení, bližší, i před draftem procházejí testem, jehož součástí je sprint na 40 yardů (asi 36,5 m).

Lylesova reakce zprvu byla odmítává: „Tyreek se jen honí za slávou.“ Pak pozvolna ustupoval, když řekl, že by souhlasil se závodem na 100 metrů a za pořádný balík peněz.

Foto: Ross D. Franklin, ČTK/AP

Noah Lyles je fanouškem amerického fotbalu, takto o víkendu vyrazil na zápas Arizony Cardinals.

Nyní ale Lyles, už v pozici olympijského vítěze na stovce, pro ESPN naznačil, že na nabídku kývl a řeší se podmínky. „Jednání už probíhají,“ prohlásil. Ostatně legendární sprinter Michael Johnson už potvrdil, že ve své nové sérii Grand Slam Track o účast Hilla stojí.

Naposledy se z elitních amerických fotbalistů mezi sprintery vydal hráč Seattle Seahawks DK Metcalf. V roce 2021 chtěl bojovat o olympiádu, na mítinku ve Walnutu zaběhl čas 10,37 s. Jistě kvalitní výkon, ale nestačil ani na účast v americké kvalifikaci.

A Lyles nedává mnoho šancí ani svému novému vyzyvateli. „Buďme upřímní, každý chce závodit proti nejrychlejšímu na světě. Ale ten titul jsem nezískal díky tomu, že by k němu vedla snadná cesta,“ uvedl.

Hillovy šance zvýší distance, běžet by se mělo na 60 metrů. Jenže na nich je Lyles vicemistrem světa a umí tuto trať za 6,43 s. Hill, jenž se věnoval atletice souběžně s americkým fotbalem na univerzitě, má osobní rekord 6,64 s.