Hlavní obsah

První Němec se stovkou pod 10 sekund se dočkal rasismu, svaz chce zasáhnout

Sprinter Owen Ansah zaběhl jako první německý atlet 100 metrů pod deset sekund. Po jeho sobotním vítězství na národním šampionátu v Braunschweigu v čase 9,99 sekundy se objevily na sociálních sítích i rasistické komentáře na adresu hamburského rodáka tmavé pleti. Německý atletický svaz zvažuje, že kvůli tomu podá trestní oznámení.

Foto: Profimedia.cz

Owen Ansah se stal prvním Němcem, který zaběhl 100 metrů pod 10 vteřin

Článek

„Ve svazu k tomu již máme jasný postoj. Svaz je pro atletiku a rozmanitost. Národní tým je odrazem naší společnosti,“ řekl dnes agentuře DPA sportovní ředitel německého svazu Jörg Bügner. „Máme jednoznačnou politiku nulové tolerance vůči rasismu, nenávistným projevům, sociálnímu vyloučení a xenofobii. Absolutně nechápu, že se to v naší době stále děje. Je to zpátečnické chování. Uděláme vše, co je v našich silách, abychom naše sportovce ochránili,“ uvedl funkcionář.

„Je hodně znepokojivé, co někteří lidé na sociálních sítích zveřejňují. To, že je někdo ponižován kvůli barvě své pleti nebo svému původu, je obrovský problém,“ řekl Ansahův trenér Sebastian Bayer televizní stanici ARD. „Jsme multikulturní, v Německu jsme barevní. Společnost by to měla mít na paměti,“ uvedl kouč, jehož svěřenec překonal o dvě setiny osm let starý německý rekord Juliana Reuse.

Rasistickým narážkám na sociálních sítích čelila po svém úspěšném vystoupení na nedávném mistrovství Evropy v Římě také osmnáctiletá česká čtvrtkařka Lurdes Gloria Manuel. Rodačka z Ostravy, která žije a trénuje v Táboře, má otce z Angoly a matku z Ruska.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.