Hlavní obsah

Přes ty americké vlajky nevidím naše, říkal český rekordman tomu světovému

Takhle si počíná mazák! Koulař Tomáš Staněk si schoval svůj nejlepší výkon sezony na Stade de France a ve 33 letech se v sobotu poprvé podívá do olympijského finále. Jeho výkon 21,61 m překonal z 31 účastníků kvalifikace už jen Ital Leonardo Fabbri.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Tomáš Staněk v akci během kvalifikace vrhu koulí na OH v Paříži

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) ‑ Zatímco jeho soupeři ještě bojovali o postup do finálové dvanáctky, český rekordman se vydal do útrob stadionu spolu se světovým rekordmanem Ryanem Crouserem, který rovněž překonal kvalifikační limit prvním pokusem.

Spolu jste mávali tribunám, viděl jste i české vlajky?

Cestou jsem právě Ryanovi říkal, že přes ty americké vlajky vůbec nevidím české. Samozřejmě jsem tam nějaké viděl, ale bylo fajn se svézt na té vlně jeho popularity a zamával jsem i Amíkům.

Atmosféra na Stade de France byla parádní, co říkáte?

Líbila se mi, i když kdybych nepostoupil, tak samozřejmě řeknu, že je moc lidí a všechno špatně. (úsměv) Je super, že fanoušci chodí už v deset ráno. Trenér tu byl ráno s klukama na kladivu a říkal, že se třičtvrtě hodiny nic nedělo a stejně byl plný dům. Tohle je za odměnu po těch závodech, jako bylo Tokio…

A vy jste vyladil formu skvěle. Tak daleko jste vrhl naposledy vloni v srpnu.

Snad to tak bude i v sobotu. Nic mě tu nebolelo, cítil jsem se super už na rozcvičení. Pak jsem si říkal, že je třeba to jen nepokazit, dobře to načasovat a trefit.

Nervozita nepřišla? Máte mnohé za sebou, ale v olympijském finále jste dosud nebyl.

Snažil jsem se, abych nervózní nebyl. Přece jen jedna věc je rozcvička, cítit se dobře, ale pak je třeba zabrat do koule, rozjet to, prokrvit prsty. Cítil jsem, že když si budu hlídat ty věci, co mám, tak bych si mohl zlepšit sezonní maximum a útočit na finále. A povedlo se nejlíp, jak mohlo.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

I Fabbri nebo dvojnásobný mistr světa Joe Kovacs museli absolvovat všechny tři kvalifikační pokusy. Dává vám to před finále fyzickou i psychickou výhodu?

Myslím, že nemá cenu se čímkoliv svazovat. Povedl se mi hezký pokus a snad se nějaký povede v sobotu. V Mnichově přede mnou byli Chorvat se Srbem, kteří se kvalifikací trochu protrápili. Postoupili třetím pokusem a druhý den byli přede mnou. Takže je hrozně těžké něco soudit. I kdyby měl někdo sebelepší formu, tak ji musí prodat.

Jak vám zatím chutná v olympijské vesnici. Stížnosti na nedostatek masa vymizely?

Trochu se nachodím, protože masem se dojídám z asijské části, ale myslím, že tady se rozhodně zhubnout nedá. (úsměv)