Hlavní obsah

Premiéra Železného, na šampionátu vedl manželku. Hrozně jsem jí to přál, líčila legenda

Jan Železný už toho ve skvostné oštěpařské kariéře zažil spoustu. Světové rekordy, olympijské a světové triumfy v roli závodníka i trenéra… Přesto v Římě ve svých 57 letech zažil něco úplně nového - poprvé na vrcholné akci koučoval svoji manželku. Andrea Železná z kvalifikace evropského šampionátu nepostoupila.

Foto: Ivana Roháčková

Andrea Železná v kvalifikaci oštěpařek na mistrovství Evropy.

Článek

Řím (od našeho zpravodaje) ‑ Ve třiceti letech prožívá Železná, která má s oštěpařskou legendou syna, životní sezonu. V Kladně poprvé překonala šedesátku, v nabité domácí konkurenci se probojovala na evropský šampionát, kde na finále bylo třeba 57,71 m, což je v jejích silách. Výkon 55,77 m ale stačil jen na 18. příčku.

„První pokusy byly hrozné, až třetím jsem se chytla. Byla jsem nervózní, nebudu kecat, hlava to asi nepobrala, mrzí mě to,“ posmutněle vyprávěla při odchodu z plochy po své velké premiéře. Však kromě závodů na jihoafrickém soustředění dosud nikdy neházela ani na zahraničním mítinku.

„Samozřejmě jsem jí to hrozně přál, vím, co pro úspěch udělala. Ale nejsem zklamaný, však já na svém prvním mistrovství Evropy také vypadl,“ vzpomínal, jak v roce 1990 uvízl před branami finále ve Splitu.

Manželce se snažil předat maximum zkušeností, ale ne všechny jsou přenositelné. „Vysvětloval jsem jí, na co se musí připravit. Byla docela v klidu, začala být nervózní až těsně před závodem, což je normální,“ vypozoroval muž, jenž dovedl k velkým úspěchům například Barboru Špotákovou, Vítězslava Veselého, Petra Frydrycha, Nikolu Ogrodníkovou a aktuálně Jakuba Vadlejcha.

V evropském finále poté, co ukončil spolupráci s Ogrodníkovou, žádnou svěřenkyni mít nebude. Ale ve hře o olympiádu zůstávají z jeho skupiny i Nikol Tabačková a Irena Gillarová. Spolu s Petrou Sičakovou, již připravuje v Domažlicích David Sekerák, má tak ženský oštěp v Česku nadále hodně silnou základnu.

Špotáková byla jen jedna

„Jsem rád, kolik teď hází holek. Máme supersilný střed, ale nemáme obrovskou individualitu. Ani mít nebudeme, Bára byla jen jedna a taková se rodí jednou za třicet let,“ připomíná světovou rekordmanku Špotákovou. „Ta byla výjimečná v tom, že i když neměla svůj den, přišla a hodila za 60. A to stačí, ve finále jste za dva dny úplně jiný člověk,“ říká.

Navíc minimálně v Evropě šla v posledních letech úroveň oštěpu dolů. „Dřív se stávalo, že 65 metrů nebralo medaili. Je třeba toho využít, než se to zase zblázní. Věřím, že i Nikola může tady trefit hod a získat medaili. Na olympiádě zase přibude sedm osm kvalitních jmen, tam bez 64 nemáte šanci,“ dodává Železný.