Hlavní obsah

Popálená Cheptegeiová běží o život

Běží svůj nejdůležitější závod. Ne však na trati oblíbeného maratonu, ale o život. A po události, která otřásla celým sportovním světem, se bude pomyslně rovněž jednat o maraton. Ugandská olympijská běžkyně Rebecca Cheptegeiová má po útoku bývalého přítele téměř 80 procent popáleného těla.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Rebecca Cheptegeiová bojuje po útoku žháře o život.

Článek

Po návratu do Keni z olympiády, kde ugandská reprezentantka žije, byla Cheptegei podle policejních prohlášení napadena ve svém domě.

Velitel policie Jeremiah ole Kosiom potvrdil, že bývalý partner atletky Dickson Ndiema koupil plechovku benzinu. Během hádky ji polil a zapálil.

Její otec Joseph Cheptegei tvrdil, že krátce předtím, než k útoku došlo, se ti dva přeli o její pozemek.

„Byli to jen přátelé a zajímalo by mě, proč chtěl vzít věci patřící mé dceři,“ řekl Cheptegei keňskému listu The Star. Mimo jiné uvedl, že otcem dvou dětí jeho popálené dcery je jiný muž žijící v Ugandě.

Pokračoval tvrzením, že Cheptegeiová a Ndiema žili již delší dobu odděleně.

Podle otce a policejního velitele Kosioma se bývalý přítel ukryl v domě dcery, aby útok zorganizoval.

„Ndiema se pravděpodobně vkradl do areálu v neděli kolem druhé odpolední, když byla žena s dětmi v kostele,“ prozradil vyšetřovatel.

„Po návratu bylo slyšet, jak se hádají před jejím domem. Během sporu byl bývalý přítel viděn, jak na ženu vylil tekutinu a pak ji zapálil.“

Podle listu podezřelého také zachvátil oheň a utrpěl vážné popáleniny.

Doktor Owen Menach, který Cheptegeiovou ošetřuje, odhalil, že sportovkyně je v kritickém stavu a bojuje o život.

Pro keňský list The Star sdělil, že utrpěla vnější a inhalační popáleniny:

„Je ve vysokém ohrožení života. Děláme vše pro to, abychom ji zachránili.“

Podle Menacha byl také údajný bývalý přítel útočník přijat do stejné nemocnice s třicetiprocentními popáleninami a je ve stabilizovanějším stavu.

Ugandská atletická federace útok potvrdila na sociálních sítích s komentářem.

„S lítostí oznamujeme, že naše atletka Rebecca Cheptegeiová, která startovala na olympijských hrách, utrpěla vážná zranění a je hospitalizována v Moi Teaching and Referral Hospital v Eldoretu.

Plameny podle místních zpráv pomáhali uhasit sousedé.

Jiný keňský list The Nation oznamuje, že policie objevila na místě ohavného činu pětilitrový kanystr, tašku a spálený telefon.

Cheptegeiová měla koupit pozemek v okrese Trans Nzoia, který se nachází blízko ugandských hranic, a postavit si na něm dům.

Související témata: