Hlavní obsah

Parádní dárek k narozeninám! Českou kometu Manuel poprvé vzali mezi elitu

Jaká je stylová oslava narozenin pro náctiletou atletku? Třeba premiéra na Diamantové lize! Takový program má na své páteční devatenáctiny česká čtvrtkařská kometa Gloria Lurdes Manuel, která poprvé poběží na jednom z elitních mítinků v Monaku. A nebude z českých atletů sama.

Foto: runningcreatives

Glorii Lurdes Manuel čeká velká premiéra.

Článek

Dosud na zahraničním mítinku Manuel nikdy nestartovala, teď jí manažer Alfons Juck vyjednal účast na jednom z nejslavnějších. Táborská atletka si udělala jméno letošními výkony v čele se senzačním osobním rekordem 50,59 s na Zlaté tretře v Ostravě, z něhož ještě dalších sedm setin stáhla při parádním čtvrtém místě na mistrovství Evropy v Římě.

Splněným ostrým limitem se nominovala i na olympijské hry do Paříže, mezi juniorkami je letos druhá nejrychlejší na světě. V Monaku ale poměří síly i s atletkami, které mají na kontě osobní rekordy hluboko pod 50 sekund a úspěchy na vrcholných akcích.

Stříbro získala v Římě Irka s nigerijskými kořeny Rhasidat Adeleková, bronz Nizozemka Lieke Klaverová. K tomu v Monaku poběží i Kendall Ellisová, která s americkými štafetami vyhrála olympiádu i mistrovství světa, či její krajanka Shamier Littleová, která bojovávala i se Zuzanou Hejnovou nad překážkami.

„Moc se těším. Bude to skvělá příležitost si opět zazávodit s velkou konkurencí a zároveň to pro mě může být drobný ukazatel, co ještě musím do olympiády vylepšit,“ vyprávěla Manuel. Svěřenkyni trenérů Chládkové a Šediny čeká start ve 20.15.

Manuel ale nebude na mítinku Herculis jedinou českou debutantkou v Diamantové lize. Mezi výškaři se představí 23letý Jan Štefela, který na ME v Římě skončil pátý a na domácím šampionátu ve Zlíně se poprvé venku přenesl přes 230 cm.

Za soupeře bude mít mj. vicemistry světa z posledních dvou šampionátů v Eugene a Budapešti Korejce U Sang-hjoka a Američana JuVaughna Harrisona.

Jako první se při své letošní premiéře v seriálu představí tyčkařka Amálie Švábíková, rovněž povzbuzena domácím šampionátem ve Zlíně, kde si posunula osobní rekord na úroveň olympijského limitu 473 cm.

V její disciplíně je konkurence ještě nabitější, svěřenkyně Štěpána Janáčka bude bojovat s Katie Moonovou, která vyhrála poslední dvě mistrovství světa i olympiádu, či vedoucí ženou letošních světových tabulek Molly Cauderyovou z Velké Británie. ČT sport vysílá mítink živě od 20.00.