Hlavní obsah

Padne světový rekord Kratochvílové? Mladá Britka si dělá zálusk

Olympijská vítězka v běhu na 800 metrů Keely Hodgkinsonová pomýšlí na překonání světového rekordu Jarmily Kratochvílové, která vládne historickým tabulkám s časem 1:53,28 minuty už 41 let. Dvaadvacetiletá Britka věří, že překonání jednoho z nejstarších atletických rekordů je v jejích možnostech, řekla agentuře PA.

Foto: Aleksandra Szmigiel, Reuters

Olympijská vítězka v běhu na 800 metrů Keely Hodgkinsonová

Článek

V červenci na Diamantové lize v Londýně Hodgkinsonová vylepšila národní rekord na 1:54,61 minuty a dostala se na šesté místo historie. Byla to nejrychlejší ženská půlka od roku 2018.

„Od toho závodu v Londýně o tom (rekordu) rozhodně přemýšlím. Myslím, že rekord drží dost dlouho. Pod 1:54 už dlouho nikdo neběžel, takže bych to ráda změnila. Teď věřím, že na to mám,“ uvedla Hodgkinsonová. Tuto hranici prolomila kromě Kratochvílové jen předchozí držitelka světového rekordu Naděžda Olizarenková, která v roce 1980 získala olympijské zlato na domácích hrách v Moskvě v čase 1:53,43.

„Myslím, že věda a technologie, které se objevují a které bychom měli vítat, nám pomáhají se těmto světovým rekordům přiblížit,“ řekl Hodgkinsonová, která v Paříži vítězstvím za 1:56,72 vylepšila olympijské stříbro z Tokia. Ve sbírce má i dvě druhá místa ze světových šampionátů.

Běžcům na dráze v současnosti pomáhají k lepším výkonům mimo jiné tretry s karbonovou podrážkou. Tempo případných rekordních pokusů vedle vodičů mnohdy udávají také světla, která se postupně rozsvěcují podél vnitřního okraje dráhy.

Související témata: