Hlavní obsah

Paskvil olympijské vítězky. Sochař si zaslouží bičování, bouří se veřejnost

Šitá horkou jehlou. Před šesti dny získala Faith Kipyegonová své třetí olympijské zlato v běhu na 1500 metrů. K němu později přidala ještě stříbro na pětce. Taková sbírka, to už si zaslouží ocenění. Keňské mílařce se ho dostalo okamžitě. Město Eldoret ji chtělo uctít sochou, která bude navždy připomínat její úspěchy. Monument však měl jepičí život. Po brutální kritice šel k zemi.

Foto: David J. Phillip, ČTK/AP

Faith Kipyegonová dobíhá do cíle jako trojnásobná olympijská vítězka.

Článek

Dílo umístěné na kruhovém objezdu nedaleko nemocnice v Eldoretu, které zobrazuje atletku ve sprinterské póze, vyvolalo pozdvižení. Kvůli vzhledu. Sochař i představitelé města byli počastováni i nevybíravými slovy. Aby se předešlo ještě větším bouřím nevole, byla kontroverzní socha odstraněna.

Skupina uživatelů dokonce volala po sochařově potrestání.

„Město Eldoret chtělo uctít mnohonásobnou olympijskou šampionku Faith Kipyegonovou sochou, ale její autor by měl být okamžitě zatčen,“ uvedl jeden z diskutujících na sociálních sítích.

„Ten, kdo ji takhle vyobrazil, si zaslouží hodně bičování,“ navrhl další.

Komická socha slavné atletky se stala také terčem vtípků. V tom lepším případě…

Sportovkyně je vyobrazena ve vestě z keňské vlajky. V ruce svírá jakýsi předmět. Drtivá většina diskutujících se přiklání k tomu, že je to nůž nebo mačeta. A to je na hony vzdáleno standardnímu zobrazení olympijského vítěze. Toto umělecké ztvárnění vyvolalo vlnu vtipných reakcí.

Jeden komentář za všechny. „Když pominu, že socha je velmi nepřesná, tak se ptám, proč drží kuchyňský nůž?“

Většina ostatních komentářů byla prošpikována emotikony smějícího se obličeje s dodatkem: „Prosím, řekněte mi, že se jedná o vtip.“

Našli se tací, kteří popsali sochu jako hroznou, ostudnou a neuctivou.

Přičemž jeden naznačoval, že by Kipyegonová mohla zvážit právní kroky.

Někteří příznivci keňského sportu ani Faith Kipyegonovou nepoznali, a tak spekulovali, kdo že to vůbec je. A když rozklíčovali, že je to jejich hrdinka, shodli se na tom, že socha nemá pro celosvětově uznávaného sportovce žádnou hodnotu.

„Toto je průměrnost, kterou razantně odmítáme,“ shodli se.

Kritici hlavně zdůrazňují, jaký je kontrast mezi sochou Kipyegonové a tím, jak skvostně vypadá socha dvojnásobného olympijského vítěze a někdejšího světového rekordmana v maratonu Eliuda Kipchogeho. Ta má své místo v americkém Oregonu.

„Naši atleti jsou v zahraničí ceněni více než doma,“ poznamenal autor dalšího z komentářů.

„Lidé zvenčí respektují naše sportovce více než my sami. V Keni je prostě standardem průměrnost,“ obhajuje národní hrdost několik vášnivě diskutujících.

A proč socha zrovna v Eldoretu? Vysvětlení je nasnadě. Eldoret je centrem špičkové atletiky. Žije v něm a trénuje mnoho z nejslavnějších keňských šampionů. Olympijských vítězů i mistrů světa. Namátkou běžec Eliud Kipchoge, oštěpař Julius Yego a pochopitelně také Faith Kipyegonová. Přinesli městu i své zemi nesmírnou slávu, takže proto jsou jeho obyvatelé tak hákliví na podobné paskvily…

Úřady správního území Uasin Gishu nakonec tlaku podlehly a sochu odstranily.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.