Hlavní obsah

Okradli český super talent o světový rekord? Sporný verdikt řeší i ve Finsku

Po famózním výkonu vybojoval český desetibojařský talent Tomas Järvinen na konci srpna zlato na juniorském MS v peruánské Limě a se součtem 8425 bodů atakoval světový rekord své kategorie. Zaostal za ním jen o deset bodíků, a i v Järvinenově druhé vlasti Finsku stále spekulují, zda 18letého atleta neokradli o rekordní zápis rozhodčí.

Foto: ČAS/Soňa Maléterová
Článek

Järvinen, syn někdejší české vícebojařské jedničky a současné sportovní redaktorky České televize Kateřiny Nekolné a rovněž bývalého finského vícebojaře Miky Järvinenena, šampionát zcela ovládl, když druhého Poláka Huberta Trošcianku (8230) porazil o téměř 200 bodů.

Největším soupeřem mu tak bylo sedm let staré juniorské světové maximum Němce Niklase Kaula, které bohužel nepokořil. Podle finské internetové televize Sportista TV se tak stalo i  kvůli údajnému zářezu od rozhodčích, kteří měli Järvinenovi špatně změřit jeden z pokusů ve skoku do dálky.

Konkrétně šlo o třetí pokus, v němž mu bylo naměřeno velmi solidních 766 cm, což byl nejdelší skok celého závodu. Podle Sportista TV byl ale tenhle pokus ještě delší, což se snaží dokázat na videozáznamu. „Justiční vražda na mistrovství světa v Peru?“ hlásá v titulku trochu dramaticky Sportista TV.

„Nejsem si stoprocentně jistý, že ten pokus nebyl správně změřený, ale z videí se mi zdálo, že byl tak o deset až dvacet centimetrů delší,“ řekl Järvinen ke spornému momentu finskému listu Iltalehti.

„Byly tam asi problémy se srovnáním písku,“ pokračoval. Rozhodčí údajně viděl dotek lokte za tělem, od kterého se měl pokus měřit, ale na opakovaných záznamech není žádný takový dotek patrný.

„Můj kouč mi hned po tom skoku říkal, ať zkusím protest. Tak jsem rychle běžel za rozhodčím a následně mi bylo sděleno, že skok byl změřen správně,“ vyprávěl dále svěřenec bývalého elitního desetibojaře Josefa Karase.

Pokud by skok měřil 770 cm, Järvinen by světový rekord v této kategorii vyrovnal, 771 cm by mu už stačilo na pokoření dosavadního maxima. „Ale nemůžu říkat, že by to byl světový rekord. Jinak šlo všechno dobře, i když ne úplně perfektně,“ zhodnotil životní závod pro finský deník.

Související témata: