Hlavní obsah

Nový fenomén, rozplývají se nad mladým Čechem. Univerzál získal své první zlato

České atletice roste další velký běžecký talent. Na dorosteneckém mistrovství Evropy v Banské Bystrici si Filip Toul skvěle poradil s rolí favorita a získal zlato na patnáctistovce. „Nový fenomén středních tratí,“ píše o něm evropská atletika. A tím jeho medailová bilance na šampionátu skončit nemusí.

Foto: ČAS - Soňa Maléterová

Filip Toul, český dorostenecký mistr Evropy na 1500 m.

Článek

Šestnáctiletý mladík oslňoval už během sezony. Však v evropských dorosteneckých tabulkách je první na osmistovce i na patnáctistovce, druhý na tři kilometry. Pro Banskou Bystrici si zvolil dvě delší distance.

Finále na 1500 m zvládl mazácky, v taktičtějším závodě se posouval vpřed, až vyhrál v čase 3:54,77, o 37 setin před Srbem Aldinem Čatovičem.

„Skvělé, těžko se to popisuje. S trenéry jsme došli k závěru, že nejlepší bude běžet zezadu a 300 metrů před cílem za to vzít,“ vykládal pro svazové stránky svěřenec trenérů Pavla Suchého a Pavla Brlici z oddílu SK Čtyři dvory České Budějovice.

Získal svou první velkou medaili, kterou si užíval s českou vlajkou na zádech. „Už před dvěma lety, kdy jsem tu běžel na Evropském olympijském festivalu mládeže, jsem měl v hlavě, že to chci dokázat,“ přiznával, jak se těšil na návrat do Banské Bystrice.

Toul už letos český dorostenecký rekord posunul na 3:40,98, v hale byl na mistrovství republiky druhý dokonce mezi dospělými. A dokázal, že zvládat umí i velké závody, když měl modré číslo pro lídra tabulek na hrudi.

Foto: ČAS - Soňa Maléterová

Filip Toul si doběhl pro evropské zlato.

„Nervozita je vždycky, patnáctistovka je nepředvídatelná, na trojce spíš platí, že nejlepší běžec vyhraje,“ vyhlíží zítřejší závod na dvojnásobné distanci, na níž drží rovněž český dorostenecký rekord 8:09,11.

„Takže slavit můžu až po něm,“ usmíval se. „Půjdu do něj se stejným nasazením jako dnes a zkusím tam nechat vše,“ slíbil mladík, jenž běžel s keňským náramkem na ruce. „Líbí se mi, co reprezentuje. Tvrdou práci a oddanost,“ říkal zahraničním novinářům.

Související témata: