Hlavní obsah

Nová krev české atletiky! Skvělá Manuel i univerzální syn televizní moderátorky

Aktualizováno

Dospělí atleti už mají své letošní vrcholy v podobě mistrovství Evropy a olympijských her za sebou, v posledních pěti srpnových dnech čeká největší akce roku i juniory. A síla nastupující generace české atletiky dává naději, že by bilance mohla být příznivější než u dospělých, kteří z Říma i Tokia přivezli po jednom (oštěpařském) kovu.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Lurdes Gloria Manuel v olympijské Paříži

Článek

Nejlepší atletičtí teenageři světa o medaile budou bojovat v trochu exotickém prostředí na Estadio Atletico de la Videna v peruánské Limě. Šampionát se tak vrací po dvou letech do Jižní Ameriky, předloni z kolumbijského Cali odlétala česká výprava bez medaile.

Teď jsou ambice vyšší díky silným ročníkům i několika generačním talentům, které svoji sílu předvedly už na loňském evropském šampionátu v Jeruzalémě, historicky nejúspěšnějším pro českou atletiku. Byť z výpravy vypadl půlkař Jakub Dudycha, jehož od startu v olympijské Paříži trápila nemoc, bude ve hře řada medailových adeptů. Kdo jsou ti papírově největší?

Čtvrtkařka Lurdes Gloria Manuel

Rodačka z Ostravy, která je doma v Táboře, už vloni naznačila své možnosti, ale letos předvádí svůj mimořádný talent naplno. Na Zlaté tretře Ostrava ohromila fantastickým osobním rekordem, který ještě posunula na 50,52 s, když skončila čtvrtá na ME v Římě, v pouhých osmnácti letech!

Dívka ze světoběžnické rodiny s angolsko-ruskými kořeny pak v Paříži debutovala pod pěti kruhy a probila se do semifinále. Otázka je, kolik jí zbylo sil v náročné sezoně, která začala už v úvodu května Světovými štafetami, ale podle přihlášek je největší favoritkou.

Rychleji z juniorek letos běžela jen Američanka Jameesia Fordová, ale ta v Limě startovat nebude. Kromě svěřenkyně trenérů Chládkové a Šediny už jsou ve startovních listinách jen dvě další sprinterky, které už zvládly jeden ovál pod 51 sekund.

Dálkař Petr Meindlschmid

Vloni po zranění ruky do Jeruzaléma nemohl, alespoň vyřešil své vleklé dilema a upřednostnil atletiku před fotbalem, v němž také oblékal dres mládežnické reprezentace.

Svěřenec Jiřího Brázdila z Uherského Hradiště letos na poslední chvíli proklouzl do nominace na ME v Římě, za což se jako první český junior odvděčil skoky za osm metrů a sedmým místem za 803 cm.

Foto: ČAS - Soňa Maléterová

Nadšený Petr Meindlschmid po postupu do evropského finále

Jediný závod, který se blonďákovi s parádním odrazem letos nepovedl, byla olympijská kvalifikace v Paříži, v Peru si může spravit chuť a zúročit olympijské zkušenosti. Kromě něj umí skákat za osm metrů z juniorů jen Mattia Furlani, vicemistr Evropy a bronzový z her v Paříži, jenž ale v době šampionátu dá přednost Diamantové lize v Římě.

Sedmibojařka Adéla Tkáčová

Vícebojařské tabulky dokážou být ošidné, ale kopřivnická atletka v nich vstoupí do soutěží v Limě jako třetí nejlepší.

Velmi dobře rychlostně vybavená sedmibojařka už posbírala zkušenosti na vrcholných kontinentálních akcích, když skončila těsně pod stupni vítězů na mistrovství Evropy dorostu i juniorů, kde navíc vloni pomohla k bronzu sprinterské štafetě.

Foto: ČAS/Jan Houska

Adéla Tkáčová při domácím vícebojařském šampionátu

Letos při mistrovství republiky svěřenkyně Jany Feilhauerové poskládala 5695 bodů, odskočeny jsou v letošních tabulkách jen Maďarka Krisztová a Chorvatka Koščaková, která vloni v Götzisu nasbírala úctyhodných 6293 bodů.

Koulařka Martina Mazurová

Stejně jako Tkáčová je olomoucká vrhačka zatím sběratelkou bramborových pozic na ME dorostu i juniorů, ale i její výkonnost pod vedením trenérů Znojila a Lindovského kontinuálně roste v koulařském i diskařském kruhu.

Na cestu do Cali se skvěle naladila o víkendu na lize v Břeclavi, kde poprvé v kariéře překonala o tři centimetry hranici 16 metrů.

Foto: ČAS/Jan Houska

Martina Mazurová při vítězném juniorském mistrovství republiky v Ostravě

To se letos povedlo už jen dalším čtyřem juniorkám na světě, byť obě favorizované Američanky jsou odskočeny ještě zhruba o dva metry dál.

Tyčkařka Viktorie Ondrová

Česká ženská tyč má ve světě výborné jméno, aktuálně zejména díky Amálii Švábíkové, na pražském Olympu ve skupině Nikolaje Gorožkova už roste další velký talent.

Česká žákovská rekordmanka a bývalá dorostenecká vicemistryně Evropy se prosazuje mezi juniorkami a svoji výkonnost v posledních třech závodech stabilizovala nad 430 centimetrů.

Foto: ČAS/Soňa Maléterová

Viktorie Ondrová při loňském evropském šampionátu v Jeruzalémě

Tak vysoko jako Ondrová, která začínala v Poděbradech s gymnastikou, se z přihlášených v Limě umí dostat jen Francouzka Boulentová a trio Američanek, ale startovat mohou v každé disciplíně jen dvě reprezentantky jedné země.

Překážkář Michal Rada

Možná si vybavíte silný český moment z letošního dorosteneckého mistrovství Evropy v Banské Bystrici, kdy dvojčata Michal a Nina Radovi získala krátce po sobě zlato na čtvrtce překážek. A oba svěřenci Jiřího Coufa ze Sokola České Budějovice se představí i v Limě.

I když je Rada ze špičky jasně nejmladší, oproti některým soupeřům až o dva roky, je šestý nejrychlejší, nejlepší z Evropanů. Však jeho výkon z Odložilova memoriálu v mužském závodě 49,89 s by pro srovnání stačil na nejlepší dvacítku při ME v Římě mezi dospělými. A to teprve letos Rada oslavil sedmnácté narozeniny!

Foto: ČAS - Soňa Maléterová

Zlatá česká dvojčata na dorosteneckém mistrovství Evropy v Banské Bystrici Nina a Michal Radovi

Skvělou formu prokázal v neděli na pražské Děkance, kdy se po dvou letech postavil na start hladké čtvrtky a hned z toho byl výrazný český dorostenecký rekord 46,51 s.

Desetibojař Tomas Järvinen

První pohled do tabulek nepůsobí tak impozantně. Však víc než jeho 7461 bodů posbíralo letos hned jedenáct vícebojařů. Jenže svěřenci Josefa Karase k nim stačilo devět disciplín! Na domácím šampionátu totiž nezdolal základní výšku v tyči.

Na „kdyby“ se sice ve sportu nehraje, ale pokud by Järvinen skočil 470 cm jako na svých posledních závodech v Lahti, byl by v letošních tabulkách jasně nejlepším desetibojařem a druhým v historii jen za Němcem Kaulem.

Järvinen, jenž vloni na juniorském ME sahal po medaili ve výšce a letos by v Limě mohl startovat i v dálce či na překážkách, má víceboj v rodině. Jeho finský otec Mika Järvinen je bývalým desetibojařem a jako kouč pomáhal třeba i Tomáši Dvořákovi, maminka Kateřina Nekolná byla stříbrná na univerziádě a startovala na mistrovství světa, nyní pracuje jako moderátorka ve sportovní redakci České televize.

Související témata: