Hlavní obsah

Nezlobte se, že vás šetřím. Na jihu Čech rostou výjimečná dvojčata, která udivují experty

V záplavě půltuctu medailí z atletického světového šampionátu v Limě se jedna vymyká. Překážkář Michal Rada totiž tu svoji bude moct za dva roky v Eugene obhajovat, což je v juniorské kategorii raritou určenou atletům, kteří dokážou o dva roky starší soky porážet už jako dorostenci. Výjimečný talent, který přitom v rodině není sám.

Foto: Ivana Roháčková

Michal Rada se svým juniorským světovým stříbrem

Článek

Potkávají se doma, na sportovním gymnáziu a pak na stadionu Sokola České Budějovice, kde je má na povel kouč Jiří Couf. Sedmnáctiletá dvojčata Nina a Michal Radovi. „Takže ani nemůžeme mít špatný vztah, když spolu trávíme tolik času,“ pousměje se Michal. „My se podporujeme pořád, ve škole, v atletice, jsem za to strašně rád,“ cení si vztahu se sestrou.

Však v červenci bok po boku prožívali i v tu dobu největší úspěchy svých kariér. Jen pár minut dělilo jejich zlaté závody na dorosteneckém mistrovství Evropy v Banské Bystrici, společně mohli slavit s českou vlajkou. Už tehdy oslnili atletické experty.

Radová vyhrála 400 m překážek o 85 setin, její bratr o nevídaných 1,7 sekundy! Už tam ukázali, že jsou jinde než jejich vrstevníci. Vyrovnanější soupeře dostali na juniorském mistrovství světa, kde Radová uvízla v semifinále, ale její bratr se zastavil až čtyři setiny od zlata.

Foto: ČAS - Soňa Maléterová

Zlatá česká dvojčata Nina a Michal Radovi při dorosteneckém ME v Banské Bystrici

Jeho výkon 49,30 s pokořil z dorostenců naposledy před deseti lety Jamajčan Jaheel Hyde. „To jsem se před sezonou chtěl aspoň přiblížit hranici 50 sekund,“ překvapil Rada sám sebe. Není divu, že ho Evropská atletika s ročním předstihem vybrala mezi největší hvězdy kontinentálního šampionátu za rok v Tampere.

Český překážkářský rekordman Jiří Mužík označuje Radu za supertalent, atletický kouč Josef Karas věští jemu i jeho sestře velké věci, s gratulacemi přispěchala nedávná atletická esa Roman Šebrle a Zuzana Hejnová. Dvojčata přitom pocházejí ze sportovní, ale nikoliv atletické rodiny.

„Mamka hrála volejbal, taťka fotbal. Ale s atletikou jsme doma takoví průkopníci,“ usmívá se Rada. S Ninou nejsou sami, ke královně sportů přilnuli i jejich mladší sourozenci, také bratr se sestrou. Kdo ví, třeba tak jednou dojde i na raritu v podobě rodinné smíšené štafety.

Oba mají všestranný základ, však v zimě se stali halovými mistry republiky ve vícebojích, Rada drží český dorostenecký rekord v hale vedle sedmiboje i na 60 m překážek a v trojskoku. V létě pak vládnou nad překážkami, díky citu pro rytmus, fyzickým dispozicím i silné psychice.

„Michal se vyznačuje velkou dynamikou. My se snažíme dělat ten základ a spíš je připravit na budoucnost, speciální práci ještě se ségrou vůbec nedělají. Vždycky jim říkám, ať se nezlobí, že je tak šetřím,“ usmívá se kouč talentovaných dvojčat Jiří Couf.

Foto: Ivana Roháčková

Michal Rada se svým stříbrem a trenérem Jiřím Coufem

„Michal je hlavou závodník, oceňuju i jeho charakter, myšlení má mimořádné. Tyhle lidi poznáte už před závodem, mají hlavu nahoře, je na nich poznat sebevědomí. Bude to velký závodník, i o Nině ještě uslyšíme,“ je přesvědčený trenér.

Co to v praxi znamená, přibližují slova samotného Rady: „Upřímně, nepřipouštím si před závody, že bych mohl prohrát. I když jsou kluci starší, mají rychlejší časy, jdu na start s tím, že tam nechám všechno.“

Zdravá sebedůvěra, díky níž ho občas Couf přirovnává k norskému fotbalovému esu Erlingu Haalandovi. Nabízí se i srovnání s jeho krajanem Karstenem Warholmem, nejrychlejším čtvrtkařem překážkářem historie, ale jeho sebevědomí už Radovi neimponuje.

„V něm se tolik nevidím, spíš mě inspiruje jeho soupeř Alison do Santos,“ říká na adresu předloňského mistra světa z Brazílie. A Rada se svým progresem klidně může pomýšlet na to, že se s ním za rok potká na světovém šampionátu v Tokiu. Byť bude ještě dva roky juniorem…

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články