Hlavní obsah

Nevídané faux pas španělské atletky! Radost se změnila v šok, slavila předčasně

Aktualizováno

Už Rocky Balboa vyznával heslo, že není po všem, dokud není konec. Po zbytek kariéry si to jistě bude pamatovat španělská chodkyně Laura Garcíaová-Carová, která na posledním metru dvacetikilometrového závodu na evropském šampionátu v Římě nevídaně přišla o bronz. Češka Eliška Martínková byla také dlouho ve hře o pódium a došla jedenáctá.

Foto: Gregorio Borgia, ČTK/AP

Ukrajinka Ljudmila Oljanovská předchází zaskočenou Španělku Garciáaovou-Carovou

Článek

Řím (od našeho zpravodaje) – Kilometr před koncem měla Španělka jedenáctisekundový náskok, a tak si z okruhu u Fora Italica na poslední stovky metrů na Olympijském stadionu vzala španělskou vlajku. Však co by se ještě mohlo stát…

Když kráčela cílovou rovinkou, měla na tváři široký úsměv, ruku sevřenou v pěst nachystanou k oslavnému gestu, ale chyběly poslední metry. Jenže v ten moment se kolem nic netušící Španělky prohnala Ukrajinka Ljudmyla Oljanovská.

Úsměv Garcíaové-Carové se proměnil ve vyděšenou grimasu, o blížící se soupeřce neměla ani tušení. Za cílem zahodila španělskou vlajku a nevěřícně sledovala radost Ukrajinky, která má za sebou škraloup v podobě dopingového trestu.

Španělská federace ještě zkouší výsledky zvrátit s odkazem na to, že Oljanovská neměla ve finiši nohy v kontaktu ze zemí, což je ve zpomalených záběrech patrné. Podle pravidel ale musí být porušení pravidel viděno rozhodčími a ti (zatím) žádný trest neudělili. V posledních metrech můžou závodníka diskvalifikovat i bez předchozích terčíků.

Vynikající závod šla dlouho i jediná Češka na startu Eliška Martínková. Do třináctého kilometru se pohybovala ve vedoucí skupince okolo čtvrtého místa. Pak ale od rozhodčích dostala v krátké době tři terčíky.

Foto: Ivana Roháčková

Eliška Martínková na trase chodecké dvacítky v Římě

„Šla jsem kolem tabule, nic tam nebylo, obešla jsem to náměstí a už na mě křičeli, že mám tři. Musely přijít všechny během kilometru a vůbec nevím, co se tam mohlo stát,“ divila se 22letá chodkyně. Následoval dvouminutový pobyt v trestné zóně a hrozba, že další terčík by znamenal diskvalifikaci.

Martínková tak došla jedenáctá, o čtyři příčky níže než předloni v Mnichově. „Dokázala jsem se skoro třičtvrtě závodu držet s nejlepšími, to je skvělé. Ale zklamání tam je z toho, jak to dopadlo,“ neskrývala svěřenkyně Kateřiny Čermákové.

Zatím je na postupové pozici na olympijské hry, koncem června se ještě s Vítem Hlaváčem v irském Dublinu pokusí nominovat časem v nové olympijské disciplíně, chodecké maratonské štafetě.