Hlavní obsah

Německý soupeř byl z Vadlejcha v šoku: Upřímně, tohle jsem nečekal

Po porážce na Zlaté tretře sliboval český oštěpař Jakub Vadlejch svému německému rivalovi a kamarádovi Julianu Weberovi odvetu na římském ME. A plán se podařil dokonale. Obhájci titulu sebral zlato posledním pokusem. Weber už neměl sílu odpovědět a s uznalým respektem před Vadlejchem smekl.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Němec Julian Weber přišel o zlato na ME až posledním pokusem Jakuba Vadlejcha.

Článek

Zatímco Weber zaútočil na zlato hned prvním pokusem (85,94 m), Vadlejch si schoval svůj šach mat až na samotný závěr a velehodem 88,65 m všem vypálil rybník.

„Hrozně mě to překvapilo. Ale byl to skvělý hod, musím mu pogratulovat,“ řekl německým novinářům Weber na adresu Vadlejcha.

„Upřímně, vůbec jsem nečekal, že by mě mohl posledním pokusem přehodit. Moc jsem ho chtěl ještě svým závěrečným hodem trumfnout, už to ale nešlo. Jakub si ale vítězství zasloužil, předvedl parádní hod. Já jsem chtěl víc, ale i stříbro je skvělé, jsem na něj hrdý,“ vykládal zase Weber v rozhovoru pro finský list Iltalehti.

Pro Finy je podobně jako pro Čechy oštěp národní disciplínou a v Římě se mohli radovat z bronzu Olivera Helandera. „Gratuluji Oliverovi. Je to jeho první medaile. Je budoucností Finska,“ vzkázal přes server Iltalehti Vadlejch.

Jeho kouč Jan Železný mimochodem býval soupeřem i koučem Helanderova trenéra Tera Pitkämäkiho.

Jiný finský list Ilta Sanomat dokonce označil Vadlejcha za největší hvězdu závěrečného dne šampionátu, což je třeba v konkurenci fenomenálního tyčkaře Armanda Duplantise velká pocta.

„Jakub Vadlejch dal názorný příklad toho, co znamená být opravdový bojovník. Závod končil skoro na 90 metrech a o pár minut později slavil první velké zlato své kariéry. Zcela zasloužený šampion,“ vysekl poklonu čerstvému mistru Evropy finský komentátor Tatu Myllykoski.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.