Hlavní obsah

Někdejší supertalent zase stoupá vzhůru. Zadostiučinění, září Češka

Po osmi letech si může balit na olympiádu. Ještě ne definitivně, ale zdolaných 192 centimetrů z mistrovství republiky ve Zlíně výškařku Michaelu Hrubou takřka jistě mezi účastnice her v Paříži posune. Není divu, že někdejší skokanský supertalent zažívá pořádnou satisfakci.

Foto: ČAS - Soňa Maléterová

Michaela Hrubá a její radost z vítězství a výkonu 192 cm.

Článek

Mezi svými vrstevnicemi dlouho neměla konkurenci. Vládla mistrovství světa mezi dorostenkami i juniorkami, experti jí předpovídali velkou budoucnost. Jenže pak nezažívala sluncem zalité sezony. Zranění, stagnace, trenérské změny…

Dokonce i s přechodem k trojskoku si svěřenkyně trenérů Jaroslava Báby a Milana Kováře pohrávala. „Ale na začátku letošního roku jsme se dohodli, že mám dobrou výchozí pozici, abych se dostala na olympiádu ve výšce, zatímco v trojskoku bych neměla šanci. A ještě by hrozilo, že se zraním,“ vysvětlovala, proč zůstala věrná výškařskému sektoru.

Ještě není na výškách okolo svého osobního rekordu 195 cm, ale už výkon o tři centimetry níže je pro ni důvodem k radosti. Však přes 192 cm se přenesla naposledy před pěti lety v hale, venku dokonce před sedmi. „Ještě když se mi to povedlo na tak důležitém závodě. Je to zadostiučinění za ty roky, kdy mi to úplně nešlo,“ přiznávala.

Důležitost závodu se neskrývala jen v boji o domácí tituly, ale pro Hrubou především v možnosti zisku bodů do rankingu pro olympijské hry, který se uzavírá s nedělní půlnocí. A Hrubá byla před domácím šampionátem na 28. místě, kvalifikuje se 32 výškařek.

„Už jsem byla i na 17. místě, tak jsem si říkala, že to je snad jistota, nakonec spousta holek naskákala i limit (197 cm), tak jsem se propadla a teď to bylo buď, anebo,“ popisovala. Výkon ze Zlína s bonusem za domácí titul by ji podle jejích propočtů měl posunout někam blíže k elitní dvacítce, samozřejmě v závislosti na výsledcích z ostatních šampionátů.

Foto: ČAS - Soňa Maléterová

Dojatá Michaela Hrubá přijímá gratulace k titulu.

Nebyl to ale na Stadionu mládeže její sólozávod, Hrubá předvedla parádní souboj s Bárou Sajdokovou. Obě zdolávaly všechny výšky na první pokus, až na 192 cm se zasekly. Díky shodné bilanci mohly absolvovat v rozeskakování i čtvrtý pokus, v němž Hrubá uspěla.

„Jak jsme skákaly obě na první pokus, byla tam ta rivalita, adrenalin. Za to Báře děkuju, moc mi pomohla,“ oceňovala výškařku trénující ve Spojených státech amerických.

Hrubá se tak po loňském mistrovství světa a letošním evropském šampionátu s největší pravděpodobností vrátí i na nejprestižnější atletickou akci. „V Budapešti i Římě ale finále nevyšlo, to by byl další krok,“ vytkla si cíl pro Paříž.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.