Hlavní obsah

Nečekaný rozchod. Elitní česká atletka mění trenéra po životní sezoně

Spojení Amálie Švábíkové s trenérem Štěpánem Janáčkem, které vyústilo v páté místo a český rekord při olympijském finále, už neplatí. Pro ukončení spolupráce se čtyřiadvacetiletá tyčkařka rozhodla už před hrami v Paříži. A nečekané je i jméno jejího nového kouče. Povede ji její předchůdkyně v českých rekordních tabulkách Jiřina Kudličková (dříve Ptáčníková).

Foto: ČAS – Soňa Maléterová

Amálie Švábíková se svým už bývalým trenérem Štěpánem Janáčkem při olympijském finále v Paříži

Článek

„Štěpánovi jsem vděčná za jeho veškerou práci, kterou jsme spolu za ty tři roky odvedli, a za to, kam až jsem se výkonnostně posunula. Nicméně už na začátku jsme se dohodli na tříleté spolupráci, která se datovala do letošní olympiády. Po třech letech jsem cítila potřebu udělat ještě jeden krok vpřed, získat novou energii a motivaci,“ uvedla Švábíková v prohlášení.

Rozchod podle obou proběhl v přátelském duchu. „Pro mě to byla velká trenérská zkušenost. Získal jsem plno impulsů, poznatků a vědomostí. Přesto jsme se domluvili, že spolupráci ukončíme. Důvodem je i změna mého úvazku na funkci šéftrenéra v Dukle Praha a také to, že Amálka je členkou USK Praha, což bylo často organizačně docela složité,“ vysvětloval.

Rodačka z Kadaně po přechodu od snowboardingu vyrostla do mládežnické špičky pod vedením trenéra Pavla Berana. Po evropském dorosteneckém bronzu se v Tampere 2018 stala juniorskou mistryní světa, zlato slavila i na evropském šampionátu do 23 let o tři roky později.

Po přechodu mezi dospělé se její progres zadrhl, v roce 2021 tak zamířila k Janáčkovi, bývalému českému rekordmanovi a trojnásobnému olympionikovi. A její výkonnost opět nabrala směr vzhůru. Další rok se dostala poprvé přes 460 cm, následující zimu vybojovala první medaili mezi dospělými, bronz na halovém ME v Istanbulu.

Letos přišel největší posun, nejprve čtvrté místo na evropském šampionátu v Římě, poté výkonem 480 cm na Stade de France překonala národní rekord Jiřiny Kudličkové. „Tohle je nejvíc,“ měla jasno, že ze svých úspěchů staví páté místo na olympiádě nejvýše.

Přesto se nyní rozhodla pro jinou cestu, právě pod vedením Kudličkové, která zatím na vrcholné úrovni netrénovala. „Poznala jsem ji v tyčkařském sektoru ještě jako závodnici. Už tehdy mi předala pár svých poznatků, které mi velmi pomohly, proto jsem se obrátila právě na ni,“ vysvětlila svůj krok.

Ostatně i mistryně Evropy z roku 2012 byla mírně překvapená. „Se Štěpánem se dobře známe, je to skvělý trenér a s Amálkou dokázali výjimečné věci. Od začátku jsem sledovala jejich výkonnostní progres, výsledky a úspěchy, takže mě překvapilo, že chtějí tuhle fungující spolupráci ukončit. Dlouho jsem její nabídku promýšlela a nebylo to jednoduché rozhodnutí,“ přiznala Kudličková, jejíž manžel Jan je českým tyčkařským rekordmanem.