Hlavní obsah

Naštvaný Francouz, incident v tyči a start během oslav. Divoký závod si Stráský ozdobil rekordem

Z číslic 8088 poskládal při mistrovství Evropy v Římě svůj nový osobní rekord Vilém Stráský. „Kdyby byla osmička i mezi tím, bylo by to hezčí, ale to je dlouhá cesta,“ usmíval se svěřenec Romana Šebrleho po desetibojařské premiéře na vrcholné akci ozdobené desátým místem.

Foto: Iva Roháčková, ČTK

Desetibojař Vilém Stráský se svým trenérem Romanem Šebrlem během šampionátu v Římě.

Článek

Řím (od našeho zpravodaje) ‑ Před cestou do Itálie si vysnil 8250 bodů, pokud oproti mítinku v Götzisu, kde poprvé překonal osmitisícovou metu, vylepší vrhačské disciplíny. To se mu povedlo, jenže poztrácel jinde. „Hlavně ta výška mě mrzí, 190 je strašně málo, potřebuju skákat přes dva metry,“ vytkl si.

Byla to pro 24letého rodáka z Brna pestrá zkušenost se zážitky, které jen tak neposbírá. Především druhý den desetibojařského snažení na ploše Olympijského stadionu.

Nejprve stodesítka překážek, kdy se po startu průběžně třetí Francouz Makenson Gletty jen zvedl z bloků v domnění, že start se bude opakovat, a pak se teprve rozběhl. V cíli uhádal s rozhodčími možnost opakovaného sólo běhu a vylepšil si v něm osobní rekord. Nebýt této druhé šance, bronz by nezískal.

Stráský přitom startoval hned vedle Glettyho. „Když jsem se díval na záznam, vypadalo to, že asi fakt neslyšel výstřel. Já také myslel, že start vrátí. Jak jsem šel do pozoru, viděl jsem, že někdo cukl, pohnuly se stíny. Ale přišel výstřel, vyběhl jsem, nic se nedělo, tak jsem pokračoval. Gletty tam zůstal. Celkově se organizačně šampionát moc nepovedl,“ popisoval.

Perný moment přišel pak při jednom z tyčkařských pokusů. „Hodně mi zatrnulo,“ přiznal poté, co nevystoupal až k laťce, tyč se s ním ohnula a pak se vymrštila pryč ze sektoru.

„Viděl jsem, že padám přímo do šuplíku, tak jsem se té tyče nemohl pustit. Ale jak padáte a celá se ohne, silně vypruží,“ popisoval incident, po němž mu zůstala podlitina na stehně. „Trefila mě i do druhého kolene, ale byla to taková tupá bolest, nic s kloubem nebo se svalem,“ oddechl si, že mohl pokračovat až do závěrečné patnáctistovky.

Ta startovala v kulisách, kdy diváci bouřlivě slavili zlaté vystoupení výškařského showmana Gianmarca Tamberiho. Utišit je na start? Nemožné. „Start byl hodně zajímavý, dvakrát nás vraceli. První dvě kolečka mi přišlo, že nás nikdo nevnímá, jen běžíme okolo,“ usmíval se Stráský, jenž o čtyři body uhájil elitní desítku.

Přidá po své první velké desetibojařské akci letos ještě druhou, mnohem větší? Tuhle otázku šampionát v Římě nevyřešil. Před ním byl Stráský v rankingu pro olympijské hry o dvě místa pod čarou.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Vilém Stráský při disku v rámci desetiboje na mistrovství Evropy.

„Tenhle výsledek mi moc nepomůže. Je škoda, že mistrovství Evropy má stejnou váhu jako ostatní kontinentální šampionáty, takže Johannes Erm tu za 8764 bodů dostane stejně bodů za umístění jako vítěz mistrovství Asie nebo Oceánie, kde se vyhrává třeba za 7800 bodů,“ mrzí ho.

Žebříček se uzavírá s koncem června, do té doby ještě proběhne tradiční mítink v německém Ratingenu jako poslední šance vylepšit postavení v žebříčku. Po zranění se k němu upínal Ondřej Kopecký, pokud se dá po nemoci, která ho nepustila v Římě na start, do kupy, může se představit i Adam Sebastian Helcelet. A Stráský?

„Musíme se domluvit se Šébou. Spíš bych řekl, že ne, je to přece jen za deset dnů a tenhle desetiboj byl hodně náročný,“ přiznává. „Ale v hale jsem absolvoval také tři víceboje ve třech dnech, tak uvidíme, jak na tom budu další dny,“ nevyloučil účast.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Nechybí ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetli s Portugalskem, Gruzií a čeká je také zápas s Tureckem.