Hlavní obsah

McLaughlinová-Levroneová zaběhla popáté světový rekord na 400 m překážek

Aktualizováno

Sydney McLaughlinová-Levroneová vylepšila popáté světový rekord v běhu na 400 metrů překážek. Na americkém šampionátu v Eugene se čtyřiadvacetiletá atletka blýskla časem 50,65 sekundy a ze svého dva roky starého maxima ze stejného stadionu ubrala další tři setiny.

Foto: Charlie Neibergall, ČTK/AP

Dojatá Američanka Sydney McLaughlinová-Levroneová

Článek

Poprvé McLaughlinová-Levroneová zaběhla světový rekord 51,90 v červnu 2021 rovněž v Eugene. O loňské mistrovství světa přitom přišla kvůli zranění kolena a v této sezoně před mistrovstvím USA absolvovala jediný závod. „Tohle jsem nečekala. Jsem ohromená, zmatená a šokovaná,“ řekla dvojnásobná olympijská vítězka z Tokia.

V nedělním závodu deklasovala soupeřky téměř o dvě sekundy. Druhá doběhla Anna Cockrellová v čase 52,64 a třetí Jasmine Jonesová zaostala o dalších 13 setin. Pokud se McLaughlinové-Levroneové za pět týdnů podaří v Paříži obhájit olympijské zlato, dokáže to jako první v této disciplíně.

„Olympiáda se blíží rychle a dodalo mi to kus sebevědomí. A také nám to pomůže zjistit, co se dá ještě zlepšit,“ dodala někdejší soupeřka Zuzany Hejnové.

Hodně rychlá byla také vítězka překážkářské stovky Masai Russellová, která se časem 12,25 zařadila na čtvrté místo historických tabulek. Výkon Ackery Nugentové, která byla na jamajském šampionátu v Kingstonu o tři setiny pomalejší, tak vydržel v čele letošního světového pořadí sotva hodinu.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.