Hlavní obsah

Úctyhodná proměna legendárního lyžaře. V osmašedesáti se pokouší o nemožné

Důchodce, který sedí doma a kochá se sbírkou svých trofejí? Ani náhodou! A že by legenda alpského lyžování Ingemar Stenmark klidně už nemusel prstem ani hrábnout. Jeho poklad by mu mohl závidět každý z branže. Najdou se v něm dvě olympijské medaile, tři cenné kovy z mistrovství světa a stejný počet Křišťálových globů. Ikona švédského sportu se ve svých osmašedesáti letech vrhla na atletickou dráhu.

Foto: Profimedia.cz

Ingemar Stenmark našel nového koníčka. Skoku o tyči už se věnuje závodně.

Článek

Dvaačtyřicet let po své poslední zlaté medaili z MS vykročil Ingemar Stenmark za novou výzvou. V jeho případě platí: vyskočil za novou výzvou. Lyže a hůlky nechal v garáži a tenké slalomové tyčky vyměnil za jednu obří. A skoky na zasněžených svazích do dálky vyměnil za skok směrem k nebi.

Rozhodně ne jen tak rekreačně doma na zahradě. Po roce intenzivního tréninku se přihlásil na mistrovství světa veteránů. Šampionát má pro něj vskutku pikantní příchuť, neboť se koná v jeho domovině, konkrétně v Göteborgu.

Lyžařský fenomén své doby i daleko po ní soutěžil v kategorii nad 65 let. Na stadionu Slottsskogsvallen zvládl svou vstupní výšku, která byla 2,70 metru, hned na první pokus. Horší už to bylo při 2,85 metrech. Musel se zachraňovat třetím pokusem. Potom se laťka posunula na třímetrovou hranici. První skok se mu „vzdušné zábradlí“ překonat nepodařilo. V tom následujícím využil frenetické podpory publika a v soutěži mohl pokračovat.

„Bylo nad očekávání, že přišlo tolik lidí a že tleskali mně i ostatním. Mluvil jsem zde s jinými skokany a nikdy neviděli takový dav na podobné akci,“ podotkl Stenmark pro Aftonbladet.

Divil se zbytečně, protože kdo by si nechal ujít takovou událost. Dvojnásobný olympijský vítěz z Lake Placid 1980 skáče o tyči.

Laťka stoupala výše a meta 3,15 metru už byla závratná. Vždyť jeho osobní rekord je dva centimetry přes tři metry. Maximum si vytvořil teprve na konci července na závodech v Åkersbergu.

Navzdory slibným pokusům bitvu prohrál. V konečném pořadí obsadil osmé místo.

„Jsem naprosto spokojen. Už nepotřebuji za každou cenu medaile. Skáču kvůli tomu, abych se držel ve fyzické kondici, a také kvůli tréninku. Skok o tyči je velice náročný sport na techniku, takže se snažím v tomto směru neustále posouvat,“ vysvětluje rodák z Joesjö.

Vypadá to, jako by začal závodit kvůli svému o mnoho let mladšímu krajanovi. Ale to by bylo postavené na hlavu, protože kvůli velikánům své doby začínají sportovat malé děti. Tím velikánem je Armand Duplantis, čerstvý dvojnásobný olympijský vítěz a několikanásobný mistr světa a Evropy. Čtyřiadvacetiletý rekordman se zasloužil o to, že skok o tyči je ve Švédském království na piedestalu.

Sám sportovní gigant se právě s Duplantisem setkal před veteránským šampionátem. A nehovořili jen o jeho vystoupení v Paříži, kde posunul světové maximum na 6,25 metru.

„Několikrát jsme se setkali a hodně si povídali. Obvykle po něm trénuji v hale v Sollentuně. Jasně, něco jsem poradil. Myslím si ale, že se neodvážil tolik ptát. Každopádně jsem stoprocentně ochoten mu pomoci víc,“ slibuje Duplantis.

„Je opravdu skvělé, že se zúčastnil veteránského MS. Taky si myslím, že to není jeho poslední soutěž. Když si někdo zamiluje skok o tyči, chce zdolávat vyšší a vyšší mety. Je vidět, že ho to baví. Je šíleně inspirující a působivé, jak je ve svém věku stále fit. A také výborně atleticky připraven. Vždyť on má z prkna stejnou vertikálu jako já,“ kroutí hlavou nový švédský fenomén.

Ve sportovních encyklopediích je u jména Ingemar Stenmark zaznamenáno, že za 16 sezon v kolotoči Světového poháru dosáhl bilance 86 vítězství a 155 podiových umístění. Tři roky po sobě si vyjel Křištálový globus (1976 - 1978).

„On byl sportovní veličinou dávno před mojí dobou, takže je pro mě těžké si pamatovat, čeho dosáhl. Přesto jsem hodně slyšel a viděl nějaká videa. Nejčastější kompliment, který ve Švédsku dostávám, je ten, že jsem nový Ingemar Stenmark. Nemůže být větší pocty,“ svěřuje se Armand „Mondo“ Duplantis.

Obě sportovní legendy jsou si podobné ještě v zarputilosti.

Nedávno Stenmark zveřejnil na instagramu video, kde skáče s březovou tyčí přes dva metry a dopadá nohama na trávník. S textem ve smyslu: Tréninková hala nebyla k dispozici.

„To mě dostalo. Když ho vidím, vrací se mi pocity, když jsem začínal s tyčí. On je takové vnitřní dítě. Je vážně zábavné potkávat se s někým, kdo má stejnou vášeň jako já,“ usmívá se Duplantis.

Ingemar Stenmark se nechal slyšet, že se už teď začne připravovat na další světový vrchol. Na něm už bude zařazen v kategorii sedmdesátiletých. Soutěživost v sobě rozhodně nezapře.

„Z šampionátu v Göteborgu jsem nadšený. Znovu závodit je opravdu dobrý pocit. Hodně jsem si to užil. Musím vypíchnout fantastické publikum a také setkání s dobrými přáteli,“ říká potěšeně Ingemar Stenmark.