Hlavní obsah

Královna patnáctistovky přemítá o změně disciplíny

Trojnásobná olympijská vítězka a světová rekordmanka v běhu na 1500 metrů Faith Kipyegonová zvažuje přechod na delší tratě. Třicetiletá Keňanka to řekla v rozhovoru pro britský časopis Athletics Weekly. Inspirují ji počiny Jakoba Ingebrigtsena a Sifan Hassanové, kteří se prosazují na různých distancích.

Foto: Profimedia.cz

Faith Kipyegonová zvažuje přechod na delší tratě.

Článek

Kipyegonová pozici současné královny patnáctistovky nedávno potvrdila v sobotním finále Diamantové ligy v Bruselu, které jí přineslo pátou diamantovou trofej. Pro rok 2025 ale zvažuje nové výzvy. „Doufám, že příští rok zůstanu silná a zdravá, a uvidíme, čeho budu schopná. Nevím, jestli budu pořád běhat patnáctistovku, nebo se přesunu na 5000 metrů, ale doufám pro příští rok v to nejlepší,“ řekla Kipyegonová.

Dráhová pětka pro ni není neznámým prostředím. Loni se na této distanci stala mistryní světa a letos získala stříbro na olympijských hrách v Paříži. Sleduje atletické kolegy, kteří vynikají všestranností.

Připomněla Nora Ingebrigtsena, který z finále Diamantové ligy zamířil na svůj premiérový půlmaraton do Kodaně. „Viděla jsem, že Jakob běží v Kodani. Doufám, že mě motivuje a také zvládnu půlmaraton,“ poznamenala Kipyegonová.

Ještě úspěšněji kombinuje dráhu a silnici Nizozemka Hassanová, která má rozpětí od patnáctistovky po maraton. „Sifan běhá půlmaraton a maraton a pak přijde na 1500 a 5000 metrů, takže si myslím, že je to jenom o tom, abyste změnili způsob přemýšlení a řekli si, že do toho jdete. A snad to budeme dělat,“ přemítala hvězdná běžkyně.

Vyrostla jako osmá z devíti sourozenců na farmě v Keni. Na mezinárodní scéně se objevila poprvé v roce 2010, kdy jako šestnáctiletá závodila na MS v krosu bosá. Po prvních trofejích včetně olympijského zlata v Riu de Janeiro 2016 a titulu mistryně světa v Londýně 2017 ji nezastavila ani mateřská pauza, když se jí před šesti lety narodila dcera Alyn. Chce, aby její úspěchy a životní cesta inspirovaly dívky a ženy nejen v Africe.

Související témata: