Hlavní obsah

Konec velké kariéry. Vicemistr Evropy v desetiboji se loučí

Bývalý vicemistr Evropy v desetiboji Adam Sebastian Helcelet ukončí ve 32 letech profesionální kariéru. Odchovanec turnovské atletiky se rozloučí 3. září na Memoriálu Ludvíka Daňka, kde se představí v hodu diskem, vrhu koulí a skoku do dálky. Organizátoři turnovského mítinku to uvedli na instagramu.

Foto: Run Hero

Vícebojař Adam Sebastian Helcelet se rozloučí s kariérou.

Článek

Helcelet dosáhl životního úspěchu v roce 2016, kdy vybojoval stříbrnou medaili na evropském šampionátu v Amsterodamu. O rok později byl třetí v sedmiboji na halovém mistrovství Evropy v Bělehradě. Kromě toho na velkých akcích posbíral i několik čtvrtých a pátých míst.

Na olympijských hrách v Riu de Janeiro 2016 obsadil 12. místo, před třemi roky v Tokiu byl šestnáctý. Na letošní hry v Paříži se nekvalifikoval. O start na červnovém evropském šampionátu v Římě ho připravilo na poslední chvíli onemocnění.

S výkonem 8335 bodů z mítinku v Götzisu z roku 2017 patří Helceletovi páté místo v českých historických tabulkách. V halovém sedmiboji je čtvrtý (6188). Letos v květnu vyhrál podruhé domácí šampionát v desetiboji. Z haly má rekordních pět domácích sedmibojařských titulů.

Kvůli rekonstrukci atletické dráhy se 24. ročník Daňkova memoriálu místo tradičního květnového termínu uskuteční až v září. V soutěži oštěpařek je přihlášena bronzová olympijská medailistka z Paříže Nikola Ogrodníková.