Hlavní obsah

Ještě jedna olympiáda, plánuje Ogrodníková. Po svém parádním restartu se těší na hokej

Neloučila se s atletickou sezonou tak, jak by si představovala, při Memoriálu Ludvíka Daňka podlehla krajance Andree Železné. Ale konec špatný, všechno špatné? Rozhodně ne, však oštěpařka Nikola Ogrodníková má za sebou sezonu se životním úspěchem v podobě bronzové olympijské medaile.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Nikola Ogrodníková si roztleskává diváky při Memoriálu Ludvíka Daňka v Turnově.

Článek

Byť byla druhá, stála se na ni v Turnově fronta. Desítky dětí i dospělých toužily po podpisu na tričko, do olympijské knížky či aspoň na kus papíru. „I když jsem tu nic nehodila, lidi mi fandili, i po olympiádě mi jich spousta přálo, to je fakt skvělý,“ usmívala se.

Bylo to pro oštěpařku z Ostravy hodně divokých posledních dvanáct měsíců. Začala je jako členka skupiny Jana Železného, kterou pak musela opustit, a rozhodla se pro nelehkou cestu, kdy je sama sobě trenérkou. S vědomím, že ne vše půjde hladce.

„Tím, že jsem se rozhodla vzít odpovědnost za své výkony sama, říkala jsem si, že to může být blbý, průměrný, nebo i dobrý. Ale že ten rok nemusí být povedený, protože jsem měla některé věci špatně nahrané v technice, fyzicky jsem na tom po borelióze a covidech také byla hůř, tak jsem čekala, že může trvat dva roky se dostat zpátky,“ přiznává.

Jenže nemusela vyčkávat do příští sezony. Házela nejdál od roku 2021, když v pařížském finále předvedla 63,68 m. Na mistrovství Evropy byla pátá, nejvýše od stříbra v roce 2018. A olympijský bronz byl vrcholem její dosavadní kariéry.

„Byla jsem nastavená, že kdybych párkrát hodila za 61 metrů, budu spokojená. Nakonec jsem z toho vyždímala víc,“ může se pochválit. Tuto hranici překonala hned v šesti závodech.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Nikola Ogrodníková na Memoriálu Ludvíka Daňka.

„Nad očekávání, jsem za to hrozně vděčná, přitom vím pořád o spoustě nedostatků, jsou tam výkyvy. A ráda bych se přiblížila hranici 65 metrů, protože věřím, že na to mám,“ říká atletka s pět let starým osobním rekordem 67,40 m.

Proto hodlá dál pokračovat v modelu, kdy se sama trénuje, a zároveň nasává informace od ostatních odborníků. „Třeba na soustředěních mi říkají něco i němečtí trenéři a já sbírám kousky puzzle, abych se v tom cítila dobře. Nejsem kouzelník, ale už za ten rok jsem udělala dost změn, které přinesly ovoce,“ cení si.

Z jejích slov je patrné, že ve 34 letech na konec kariéry nemyslí, ráda by obhajovala svůj bronz i za necelé čtyři roky v Los Angeles. „Takhle to mám v plánu. Bude mi 38, to už je takový hezký věk, kdy by se to dalo ukončit. Záleží na zdraví, ale ještě jednu olympiádu v hlavě mám,“ neskrývá.

Teď má ale v hlavě spíše volno po sezoně a regeneraci. Byť na společnou dovolenou s partnerem Petrem Vránou, jemuž začne sezona v hokejovém Třinci, a jeho synem Leem, kterého spolu vychovávají, to nevypadá.

„Buď malého na chvíli uvolním, nebo pojedu sama a postará se chůva, za což jsem ráda, že můžeme takhle fungovat. A když budu moct, určitě budu chodit na hokej,“ těší se na zápasy Ocelářů.